”TU CA UN TÂNĂR SAU OM CU O STARE BUNĂ DE SĂNĂTATE, DEȘI INFECTAT , NU VEI AVEA PROBLEME, DAR VEI ADUCE ALTORA CARE VOR AVEA MARI PROBLEME DE SĂNĂTATE ȘI CARE VOR FI EXTREM DE EXPUȘI.” și-a început medicul maior Vladimir Zahiu, specialist ATI la Spitalul Rol 2 de la ATI, pledoaria pentru a-i convinge pe românii care ignoră regulile de prevenire a infecțiilor cu noul coronavirus. Abia întors dintr-o misiune în Africa, în primăvara acestui an, medicul militar a intrat direct în pandemie. Împreună cu colegii săi din Secția ATI a Spitalului Militar Universitar Central ”Carol Davila”, îngrijește, în ture de câte o săptămână, pacienți care ajung în stare critică în Spitalul Rol 2, amenajat pe terenul de la Institutul Ana Aslan. Medicul ATI este adesea, prin prisma profesiei și a specialității,în situația de a simți cât de fragilă este limita dintre viață și moarte. Ceea ce face, zilele acestea, împreună cu colegii săi, nu doar din ATI, ci din întregul sistem medical românesc, i se pare, pe alocuri, chiar mai dificil decât unele misiuni de evacuare medicală pe care le-a avut în Mali, în misiunea pentru care a fost medaliat atât de ONU, cât și de Forțele Aeriene Române.
Medicul maior Vladimir Zahiu nu îi critică pe cei care încalcă regulile, zilele acestea, dar are un îndemn pentru ei: întoarcerea la principii morale. Din aceste principii, consideră specialistul ATI, vor veni și grija pentru ceilalți, și precauția.
„Tu ești o bombă într-o comunitate, îi expui pe alții. Este o boală fără sezonalitate. Hai să înțelegem puțin treaba asta! Că să port o mască, nu e așa de greu. Sunt măști care se pot da jos de pe față foarte ușor și care costă foarte puțin”. a declarat medicul militar, în emisiunea Medika Special de luni seara.
Cea mai mare presiune se resimte în cadrul secțiilor ATI acolo unde ajung bolnavii cu forme grave de COVID-19. Pentru medicii de aici fiecare secundă contează în lupta cu boala. „Sunt momente în care totul se concentrează în ore și tot ce faci e important pentru acel pacient. Dacă oamenii s-ar gândi la eforturile noastre , ar putea să respecte măsurile de protecție.Dramatic este faptul că nu înțelegi repercusiunea a ceea ce faci tu. Dramatic este faptul că tu ești părinte ca și mine și copilul te vede că stai cu 20 de inși împreună. Că alții sunt niște ciudați care nu fac treaba asta. Cred că oricine ar putea găsi un loc mai retras unde ar putea să stea să se bucure de viață” a mai spus mr. dr. Ștefan Zahiu. Specialistul ATI a vorbit și despre pierderea unor pacienți tineri, a căror stare de sănătate s-a degradat într-un timp foarte scurt, iar intervențiile și manevrele medicale au fost inutile.
Medicul militar cu specialitatea ATI i-a îndemnat pe români la smerenie, considerând că, din smerenie, vor veni răspunsurile și atitudinile care vor ajuta la limitarea pandemiei. ”Scenariul pe care eu îl văd, deși e un păcat deznădăjduirea, este apocaliptic. Și atunci, atenție, nu mai e varianta ”Am bani, mă tratez în străinătate. N-o să te primească nimeni!”