DE LA VIROZĂ LA PSIHOZĂ. Un reputat specialist explică de ce neagă oamenii existența coronavirusului

Trăim, la nivel planetar, un eveniment unic, iar informațiile despre pandemie, pe care le aflăm zilnic, ne pot îmbolnăvi, psihic și fizic.

Avem de-a face cu două pandemii – cea de coronavirus, pe care o știm cu toții, și pandemia informațională, este de părere acad. prof.dr. Adrian Restian.

Invitat la Medika TV, acesta a vorbit despre efectul știrilor, fie ele negative sau chiar false, asupra organismului uman. Specialistul spune  că pandemia, prin faptul că a devenit cel mai mediatizat eveniment din istorie, a creat o mare problemă: a modificat aportul informațional al omului, prin faptul că majoritatea știrilor sunt negative, iar răspunsul a fost pe măsură: frică, anxietate, nevroză chiar, probleme care i-au determinat pe oameni să ajungă la negare, care nu e altceva decât tot o măsură de protecție.

Odată cu izolarea s-a produs o privare informațională, venită din socializare – de la serviciu, de la școală, de la cafenea. Oamenii s-au refugiat în știri, la televizor sau pe internet, și aici au găsit multe informații pe care nu au putut să le discearnă. Psihologii spun că avem de-a face cu un analfabetism funcțional. Eu aș zice că mai există încă două categorii, analfabetismul științific și analfabetismul medical. Acum oamenii primesc mai multă informație ca înainte, mass-media a crescut avalanșa de informații legate de acest virus. Dar cred că 90 la sută din informațiile care se transmit induc frica. O senzație de frică e utilă, dar omul mai caută și informații pozitive. Mass-media trebuia să-l educe pe om pentru a se feri de acest virus. Toate informațiile negative au produs o serie întreagă de tulburări în mințile noastre. Și în mine a intrat o oarecare frică, mi-a produs o oarecare anxietate, chiar și o fobie de mulțime, de aglomerație. A apărut ceea ce eu numesc sindromul de agresiune informațională, în care informația poate deveni un factor patogen, în anumite situații”, a spus, la Medika TV, acad. prof.dr. Adrian Restian.

Reputatul academician e de părere că mesajele privind virusul, modul de răspândire și modul în care ne putem feri trebuia transmis altfel. Dacă masca de protecție era obligatorie peste tot, iar oamenii înțelegeau clar că în felul acesta nu se îmbolnăvesc, poate nici nu se ajungea la pandemie.

Academicianul mai spune că nici acum nu e târziu ca informațiile și mesajele să fie schimbate. Oamenii ar trebui să afle mai multe despre modul de transmitere a virusului, date concrete, ca să conștientizeze și să evite îmbolnăvirea.

Categorii: Exclusiv, Sfatul specialistului
Tags: , , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea