Pe măsură ce crește numărul pacienților diagnoaticați zilnic cu COVID-19, medicii constată situații și evoluții care schimbă tabloul la care specialiștii se raportau până acum. De pildă, în secțiile ATI se observă o creștere a prezenței pacienților tineri. Situația s-ar putea remedia dacă tinerii ar fi mai atenți în ceea ce privește respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus.
Media de vârstă a pacienților din țara noastră care suferă de COVID-19 a scăzut vertiginos și a ajuns până aproape de 25 de ani. De asemenea, tot mai mulți tineri sunt internați la Terapie Intensivă cu forme severe de boală.
„Undeva de la 24 – 25 de ani în sus începe practic această explozie a cazurilor tinere. Inclusiv cazurile internate la Terapie Intensivă sunt ale multor tineri. De exemplu, avem acum un pacient de 32 de ani. Avem simptomatici, forme moderate la tineri, fără nicio comorbiditate aparentă”, a atras atenția prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, într-o intervenție telefonică la Medika TV, la emisiunea Medika Special.
Trebuie să ne menținem în zona de platou
Odată cu adoptarea legii privind carantina și izolarea, urmează două săptămâni de foc, în care se va intensifica lupta cu pandemia de COVID-19 în țara noastră. Tot ceea ce contează este respectarea măsurilor dispuse de autorități prin acest act normativ. În cazul în care legea va fi tratată cu indiferență, șansele ca situația să scape de sub control vor fi mari.
„Dacă legea va fi pusă în practică de mâine, vom avea o șansă. Uitați-vă ce s-a întâmplat în aceste două săptămâni când n-am avut nicio legislație! Problema este că numărul de cazuri severe și foarte severe a crescut. Următoarele două săptămâni vor fi critice. Dacă în aceste două săptămâni vom fi într-o fază de platou, dacă ne menținem în această fază, avem o șansă. Dacă în aceste două săptămâni creșterile vor fi din ce în ce mai mari, practic, ne va aștepta o toamnă apocaliptică. Totul ține de modul în care vom gestiona aceste două săptămâni, care sunt critice”, a mai spus prof. dr. Cristian Oancea.