CUM ARATĂ O ALUNIȚĂ CANCERIGENĂ? Semnele care trebuie să te trimită urgent la medic

Fiecare dintre noi avem alunițe pe trup. Cele mai multe apar încă din copilărie. Alunițele sunt celule de pigment care în cursul vieții intrauterine au migrat pe piele. Unii oameni au mai multe, alții mai puține, iar în general nu deranjează cu nimic.

Totuși, alunițele se pot transforma în inamicul numărul 1, pentru că dacă sunt “deranjate”, fie de o expunere prelungită la soare, fie de alți factori, inclusive ereditari, pot devin cancerigene.

Dr. Pavelina Andrei, medic dermatolog, a explicat, la Medika TV, că primul și cel mai important pas pe care trebuie să-l facă orice persoană este să se autoexamineze periodic, iar atunci când observă o schimbare, să meargă de urgență la medic. Specialistul dermatolog a explicat, de asemenea, și care sunt zonele cele mai expuse de pe corp, unde medicii au constatat că alunițele au devenit cancerigene.

“Primul pas e autoexaminarea. Putem observa orice aluniță care își modifică forma , culoarea, începe să crească brusc, să sângereze, să asocieze simptome. Atunci trebuie neapărat să mergem la medic. Orice mică traumă ne poate duce la o transformare ulterioară. Cel mai frecvent, cancerele sunt întâlnite pe zonele expuse la soare – față, dosul mâinilor, antebrațe. Dacă vorbim de melanom e vorba de o expunere intermitentă la razele ultraviolete. La bărbați e cel mai des localizat la nivelul toracelui spate, iar la femei pe gambe”,  a explicat dr. Pavelina Andrei.

În cazul în care medicul constată că alunița a devenit cancerigenă, soluția e îndepărtarea chirurgicală a acesteia. Persoanele care au trecut printr-o astfel de intervenție trebuie să fie însă foarte atente și să monitorizeze în continuare nu doar celelalte alunițe, ci și cicatricea rămasă în urma operației.

“Și celelalte alunițe trebuie urmărite, dar și cicatricea. Dacă acea aluniță nu a fost scoasă complet și a rămas o celulă melanocitică, poate apărea o celulă de pigment, iar atunci e necesar să se reintervină. De aceea, cicatricile trebuie urmărite periodic, la fel ca și restul alunițelor, în funcție și de istoricul medical al fiecăruia”,  a mai spus medicul dermatolog Pavelina Andrei.  

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea