O fabrică de confecții din județul Brăila și-a suspendat activitatea, după ce 42 de angajați au fost diagnosticați cu COVID-19. Direcția de Sănătate Publică Brăila a dispus ca nu mai puțin de 343 de angajați, care au intrat în contact cu persoanele testate pozitiv, să rămână acasă în izolare voluntară.
Situația lor este incertă pentru moment, în lipsa Legii carantinei, așa că autoritățile județene au apelat la Guvern pentru a-i ajuta pe angajați. Asta pentru că nu e clar dacă angajații aflați în izolare au sau nu dreptul la concediu medical. În urma discuțiilor purtate între autoritățile județene și reprezentanți ai Guvernului, s-a ajuns la concluzia că e necesară o modificare legislativă, astfel încât nici angajatorul și nici angajații să nu sufere din cauza acestei situații. Practic, cazul de la Brăila ar urma să schimbe legislația muncii.
“Întrucât în acest moment, urmare a deciziei CCR, nu este cert dacă salariații care au primit recomandarea izolării vor primi concediu medical, iar restul salariaților nu beneficiază de șomaj tehnic, conform prevederilor legale în vigoare, i-am comunicat doamnei ministru Violeta Alexandru această situație, solicitându-i sprijinul pentru soluționarea problemei.
Doamna ministru a înțeles situația dificilă în care se găsesc atât antreprenorul cât și salariații și am convenit asupra unei propuneri de modificare a OUG nr.30/2020, ordonanță care stabilește măsuri în domeniul protecției sociale în contextul răspândirii SARS-CoV-2.
Propunerea de modificare ce urmează a fi înaintată în cel mai scurt timp Guvernului vizează acordarea indemnizației de șomaj tehnic salariaților angajatorilor a căror activitate este întreruptă sau redusă ca urmare a apariției unui focar SARS-CoV-2 sau ca urmare a izolării ori carantinării personalului. Indemnizația se va acorda pe toată perioada în care activitatea este întreruptă sau redusă”, a declarat prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc. .