MEDICII CRITICĂ LEGEA CARANTINEI. Prof. dr. Emilian Imbri: „Ceea ce se discută acum este o aberație care respectă drepturile omului bolnav de a-l îmbolnăvi și pe celălalt”

Aflată în curs de adoptare, Legea carantinei este dur criticată de medici. Specialiștii trag un semnal de alarmă și explică faptul că, în forma pe care parlamentarii se pregătesc să o valideze, această lege nu va face altceva decât să crească numărul infectărilor și să blocheze întregul sistem medical.

Ceea ce îi determină pe medici să aibă o atitudine critică în legătură cu Legea carantinei sunt articolele care se referă la situația pacienților asimptomatici. Practic, în forma aflată acum în curs de adoptare în Parlament, internarea persoanelor fără simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2 se reduce de la 10 zile, la doar 48 de ore. Medicii sunt cei care pot decide dacă prelungesc perioada de internare a pacienților, cu validarea direcțiilor de sănătate publică, însă această decizie poate fi contestată în instanță de bolnavi.

Prof. dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, a explicat la Medika TV ce urmări va avea asupra sistemului medical adoptarea actului normativ în forma actuală: „Ceea ce se discută acum este o aberație, dar este o treabă care este constituțională, care respectă drepturile omului bolnav de a-l îmbolnăvi și pe celălalt. Va crește numărul de infectări, va crește numărul de persoane care se internează și va face ca și costurile pe care le avem acum pentru a detecta pozitivii să devină inutile. Investim, știm cine sunt pozitivii, dar la ce ne folosește, din momentul în care acești oameni nu au nicio obligație față de restul societății”, a spus managerul de la “Victor Babeș” din Capitală.

Alți specialiști sunt de părere că Legea carantinei nu face altceva decât să paseze întreaga responsabilitate în ceea ce privește bolnavii de COVID-19 de la autorități la medici. Toate acestea pentru că actul normativ nu prevede măsurile prin care să se verifice dacă bolnavii care nu doresc să stea în spital respectă autoizolarea la domiciliu.

Autoritățile au scăpat de altă responsabilitate care era oarecum în atribuția lor. Pentru pacientul asimptomatic izolat la domiciliu trebuie să existe instrumentele care să verifice dacă această izolare se respectă. În acest moment statul român a eșuat în a găsi aceste instrumente. Internarea inițială a fost pe o perioadă mai lungă de timp, a căzut la Comisia Juridică la 48 de ore, interesantă această perioadă de timp, nu știm care a fost fundamentul științific, de ce 48 de ore, și nu 36, de ce nu 72 de ore, și ulterior responsabilitatea doctorului care să decidă. Nu ar fi fost mai simplu pentru pacienți ca acea izolare la domiciliu să poată fi supravegheată? Cred că acest lucru era bun din perspectiva unei normalități. Foarte multe țări europene au implementat aceeași politică de a ține asimptomaticii care nu doresc să rămână în autoizolare, dar existând instrumente pentru controlul respectării acestor măsuri”, a explicat dr. Radu Țicu, medic ATI la Spitalul de Urgență Floreasca, în cadrul emisiunii „Medika Special” de la Medika TV.

Medicii au făcut un apel la populație și-i îndeamnă pe români să aibă încredere în profesionalismul lor. „Medici ca-n România nu există nicăieri, haideți să nu-i mai călcăm în picioare. Haideți să nu fie altcineva de altă meserie mai presus decât un medic. Haideți să ascultăm de medicina românească și haideți să ascultăm ce spun medicii„ a declarat dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea