Spitalul Victor Babeș din Timișoara s-a dovedit a fi încă de la începutul pandemiei printre cele mai performante instituții medicale implicate în lupta cui noul coronavirus. Tratamentul administrat de medicii infecționiști, în frunte cu dr. Virgil Musta, devenit cunoscut în toată țara mai ales în ultimele luni, datorită ratei mari de vindecare a cazurilor de COVID-19, s-a dovedit eficient.
Medicii din Timișoara au ajuns însă la limită, la fel ca mulți colegi din toată țara, din cauza mesajelor care vin pe toate căile de la românii care nu cred în existent virusului sau în gravitatea bolii și care acuză medici, autorități și presă deopotrivă de manipulare.
Potrivit medicilor din Timișoara, 70% dintre bolnavii din ultima vreme fac parte tocmai din categoria adepților teoriilor conspirației, care ignoră măsurile de protecție, nu poartă mască și nu păstrează distanța socială.
„La Babeș mai avem 6 sau 7 locuri libere, dar este o dinamică continuă, pentru că ne ajutăm cu colegii de la Spitalul CFR, care preiau cazurile asimptomatice sau ușoare. La noi, Terapia Intensivă este plină, sunt 4 locuri și toate sunt ocupate, sunt pacienți care cred mai mult în teoria conspirației decât în tratamentul medicamentos. Avem în Terapie un pacient care a refuzat tratamentul cu Remdesivir, ne-a spus ca nu vrea sa facem experimente pe el. Din păcate, acum este la Terapie Intensivă și nu putem decât să îi dăm tratament suportiv”, a declarat directorul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, dr. Cristian Oancea, citat de opiniatimisoarei.ro.
Directorul Spitalului de Infecțioase Timișoara are un mesaj extrem de dur la adresa conspiraționiștilor.
„Va fi din rău în mai rău. Cam 70% sunt adepții teoriei conspirației. Nu avem cu cine să luptăm. Suntem dezarmați. Toată munca noastră s-a dus pe apa sâmbetei. Pacienții au refuzat tratamentul pe baza faptului că nu facem experimente pe ei. Nu mai avem arme. Nu te poți lupta cu prostia, cu ignoranța și cu conspirația, cu indolența, cu nesimțirea, cu iresponsabilitatea. Nu ai ce să-i mai faci. Îi așteptăm în spitale, unde avem și lumânări. Ei cred că se fac bine de la natură. Avem pacienți relativ tineri, între 50 și 70 de ani”, a spus medicul timișorean.