Cancerul de sân este a doua cea mai răspândită formă de afecțiune oncologică de la nivel mondial, iar în România reprezintă a treia formă de cancer cu mortalitate ridicată. Chiar și numai din aceste statistici rezultă motivele serioase de îngrijorare pentru incidența crescută și rata mare de deces. Una dintre marile probleme este că țara noastră nu dispune de un program eficient în ceea ce privește depistarea în stadii incipiente a bolii, așa cum se întâmplă în alte state din Uniunea Europeană. Între timp cancerul mamar afectează femei aflate la vârste tot mai scăzute.
Dacă în trecut, în România, apariția cazurilor de cancer de sân la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani era o raritate, astăzi medicii se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri în rândurile pacientelor care fac parte din această categorie de vârstă. Mai grav este faptul că manifestarea bolii devine tot mai agresivă odată cu scăderea vârstei de depistare. „Crește incidența în general, dar scade vârsta la care se manifestă acest cancer. Un diagnostic între 35 și 40 de ani, din păcate nu mai este ceva nou. Aceste neoplazii la vârste foarte tinere sunt și foarte agresive, au anumite particularități care le fac agresive. De aceea este foarte bine să verificăm fiecare simptom” atrage atenția dr. Victor Titirez, medic chirurg oncolog, invitat în emisiunea „Medika Special”.
Pacientele sunt însă tot mai expuse riscului de a dezvolta forme grave de cancer de sân, pentru că în România nu există nicio metodă prin care boala să fie diagnosticată într-un stadiu incipient. România este țara europeană care nu are, la momentul de față, un program bine pus la punct de screening al pacientelor vulnerabile în fața cancerului de sân. Există un anume tip de testări, însă ele sunt realizate prin intermediul unor ONG-uri ale căror resurse sunt limitate. La toate acestea se adaugă și lipsa educației sanitare sau a accesului facil la servicii medicale, mai ales în rândul femeilor care locuiesc în mediul rural. „În Europa sunt 26 de țări care oferă program de screening. Din păcate în România nu există așa ceva sperăm să se introducă cât mai curând, pe de altă parte incidenta crescută a stadiilor avansate de cancer de sân se datorează și unei educații deficitare a populației În special populația din zona satelor are acces foarte redus la informație și servicii medicale” mai spune medicul Victor Titirez.
Mamografia, o soluție eficientă
În statele unde există programe de screening cea mai la îndemână metodă de identificare a cancerului de sân o reprezintă mamografia. Dacă în urma acestei investigații există unele suspiciuni, medicii apelează la alte metode de depistare mult mai sofisticate și care pot oferi un diagnostic precis. „Depistarea este extrem de simplă, o simplă mamografie ne poate ajuta foarte mult. În cele mai multe cazuri mamografia este foarte utilă și în toate țările care au program de screening practic ele folosesc mamografia ca metodă de depistare. Dacă mamografia ridică anumite suspiciuni, evident următorul pas este utilizarea ecografiei mamare, și dacă este nevoie se ajunge și la RMN mamar” a mai spus dr. Victor Titirez.