Intervențiile chirurgicale pentru refacerea sau corectarea formei organelor genitale externe ale femeii nu mai sunt considerate un subiect tabu. Din ce în ce mai multe femei apelează la vulvoplastie, intervenția chirurgicală estetică menită să îndrepte forma organului genital. Procedura poate viza mărirea sau micșorarea zonei pe care se intervine, iar intervenția poate fi de trei tipuri: labioplastie (pentru micșorarea sau mărirea labiilor), himenoplastie (pentru refacerea himenului) sau vaginoplastie (pentru a reda suplețea vaginului, în special după o naștere).
În ultima perioadă, în special după ieșirea din starea de urgență, se observă o creștere a numărului de paciente interesate de astfel de intervenții. ”Posibil ca doamnele să fi avut, în pandemie, mai mult timp liber să caute informații și să se documenteze cu privire la aceste intervenții, să își dea seama ce ar putea fi schimbat, îmbunătățit.” spune Daniela Diveică, chirurg estetician.
O altă schimbare intervine în modul în care pacientele din România se raportează la chirurgia estetică genitală. Barierele par să fie depășite, una câte una. ”Am observat că, de la an la an, cererea a crescut, iar pacientele s-au simțit mai confortabil în abordarea subiectului. Cererea a existat mereu, dar acum discuțiile cu privire la acest subiect sunt mai libere.” a punctat medicul Daniela Diveică.
Analizând profilul pacientelor care apelează la astfel de proceduri se observă că nu există o limită de vârstă, după depășirea majoratului. Pacientele au de la 18 la peste 70 de ani, vârsta nefiind nicidecum un criteriu privind un interes mai mare sau mai mic pentru acest tip de intervenții. Și, pentru că este, totuși, vorba despre o intervenție chirurgicală, cele mai mari semne de întrebare pe care le au femeile, înainte de a lua o decizie pentru o astfel de operație, sunt legate de durere și de perioada de vindecare.
Pacientele nu rămân internate, peste noapte, după o vulvoplastie, nu resimt dureri, ci doar o ușoară jenă, a doua zi, care poate fi contracarată prin administrarea unui calmant. Multe paciente se întreabă dacă sensibilitatea zonei operate este diminuată, iar răspunsul specialiștilor este un categoric ”NU”. Dimpotrivă, vulvoplastia sporește sensibilitatea zonei asupra căreia s-a intervenit.
În ceea ce privește perioada de vindecare aceasta poate dura până la 6 săptămâni, după o intervenție chirurgicală, timp în care nu se recomandă scăldatul în mare sau în piscină, fără să existe și alte restricții. Pacientele își pot relua activitatea profesională chiar de a doua zi.
Impactul unei astfel de intervenții trece de efectul principal vizat de medic. De cele mai multe ori, se observă o schimbare de atitudine. ”Este o zonă care, chiar dacă nu se vede, impactează la nivelul atitudinii și a psihicului unei femei. Toate pacientele îmi spun că se simt mult mai bine în pielea lor.” adaugă chirurgul plastician consultat de Medika TV.