Anxietatea ne determină să luăm cele mai proaste decizii, lucru demonstrat de specialiști care vin, însă, și cu soluții pentru rezolvări eficiente în momentele în care ne simțim îngrijorați de absolut tot ce este în jur.
Situația a fost analizată din mai multe puncte de vedere și are la bază studii făcute în Uniunea Europeană, Marea Britanie, China sau Statele Unite ale Americii. Astfel, cercetătorii europeni au descoperit faptul că anxietatea a crescut pe fondul pandemiei. De asemenea, în Marea Britanie, 39% dintre cetățenii căsătoriți sau aflați într-un parteneriat civil au dezvoltat forme de anxietate, din cauza situațiilor lor conjugale. Mai mult, în China, 35% dintre persoanele intervievate pentru a fi incluse în studiu au răspuns că au probleme de anxietate. Totodată, aproape o treime dintre americani se confruntă cu același gen de probleme. Poate că aceste cifre ne sperie, dar câțiva specialiști în sănătate mintală susțin că nu ar trebui să ne surprindă.
„Anxietatea apare cel mai des în momentele în care corpul nostru percepe o amenințare reală” explică Luana Marques, psiholog și președintele al Asociației Anxietății și Depresiei din America, citată de CNN.
Pentru foarte mulți oameni, anxietatea reprezintă ceva despre care știu că se va întâmpla, o proiecție despre un eveniment din viitor ale cărui repercusiuni vor fi sumbre. Societatea Americană de Psihologie definește anxietatea ca fiind „o emoție caracterizată prin sentimente puternice, griji și schimbări fizice, precum creșterea tensiunii”. Alte modificări fizice pot include bătăi rapide ale inimii, tremurat, amețeală sau transpirație.
În timp ce simptomele anxietății pot fi considerate neplăcute, specialiștii explică faptul că emoția pe care o trăiesc persoanele anxioase este responsabilă de întreg procesul care le aruncă pe acestea în situații periculoase. Această emoție puternică este responsabilă și pentru blocajul apărut în luarea deciziilor bune.
„Atunci când te confrunți cu anxietate este evident faptul că ai probleme și în ceea ce privește luarea deciziilor. Este ceva ce am descoperit în experiența mea profesională. Pacienții au probleme în a-și da seama dacă decizia pe care vor să o ia este bună sau nu. Și toate acestea din cauza faptului că creierul lor nu este liber” mai spune Luana Marques, psiholog și președintele al Asociației Anxietății și Depresiei din America.
De ce este atât de greu să iei o decizie?
Când ne simțim anxioși, punem în funcțiune zona din creier denumită sistemul limbic. Această zonă este responsabilă pentru răspunsul nostru la emoții, memorie și motivație.
Raționamentele noastre și luarea deciziilor provin din zona cortexului prefrontal, pe zona pe care prof. Marques o denumește „creierul nostru gânditor”. În cazurile de anxietate sistemul limbic și cortexul prefrontal luptă pentru supremație. „În momentul în care creierul se află în situația luptă-sau-fugi, sistemul limbic creează la nesfârșit posibilități înspăimântătoare. Așa cum un șofer pierde controlul mașinii pe care o conduce, așa și cortexul pierde controlul în fața sistemului limbic” mai spune prof. Marques.
Cum să învingem anxietatea
„Cea mai bună metodă este să ne golim creierul înainte de a lua o decizie” ne recomandă prof. Luana Marques. Iar soluția este să provocăm cortexul prefrontal să preia controlul.
Odată ce controlul a fost restabilit, oamenii de știință ne recomandă să ne prioritizăm nevoile astfel încât să dăm la o parte din mintea noastră ceea ce nu ne este neapărat necesar.