Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi este cea mai apreciată unitate medicală din țară, conform pacienților care i-au trecut pragul. Instituția, al cărei nume complet este Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași, se află pe primul loc într-un clasament care a fost realizat în funcție de gradul de satisfacție al pacienților față de serviciile medicale de care au avut parte în perioada în care au fost internați.
Observatorul Român de Sănătate a analizat peste 220.000 de chestionare de satisfacție, completate de pacienți în cursul anului 2019, care apoi au fost comparate cu cele din anii anteriori.
Potrivit rezultatelor, pe locul al doilea în ceea ce privește gradul de satisfacție al pacienților legat de serviciile medicale se află Spitalul de Obstetrică –Ginecologie Brașov, în timp ce pe poziția a treia în clasament este Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.
Topul a fost realizat în funcţie de procentul de pacienţi mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de serviciile medicale oferite de spitale.
Pe de altă parte, pacienții au apreciat că unitatea sanitară cea mai transparentă este Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București. Gradul de satisfacție al pacienților legat de transparența spitalelor a plasat pe următoarele două poziții Spitalul Municipal Cluj-Napoca și Spitalul de Ortopedie Azuga.
Cel mai curat spital din țară, potrivit pacienților, este Spitalul CF Ploiești. Nu mai puțin de 90% dintre pacienții care au completat chestionarele de satisfacție au apreciat gradul de curățenie din spitalul ploieștean. Pe podium la capitolul curățenie se mai regăsesc Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Brașov și Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.
În fine, Observatorul Român de Sănătate a întocmit și TOPUL RUȘINII. Este vorba despre unități care nu le-au transmis pacienților că pot completa chestionarele, astfel că au cele mai puține chestionare completate în raport cu numărul externărilor. Spitalul Județean Craiova, Spitalul Județean Târgu Jiu și Spitalul Floreasca din București se află pe primele locuri în topul rușinii.
Au fost analizate 338 de spitale publice pentru care există date privind satisfacția pacientului: spitale județene, municipale, institute naționale și spitale de specialitate.
Reprezentanții Observatorului Român de Sănătate spun că mecanismul de feedback de la externare nu este promovat în spitale, fiind nevoie de o campanie de conștientizare organizată de Ministerul Sănătății şi unitățile sanitare.