Dr. Peter Hotez, de la Colegiul de Medicină din Baylor, a avertizat că noul coronavirus va avea consecințe pe termen lung, acestea fiind încă incerte, chiar dacă profesioniștii medicali au o mai bună înțelegere a tratării infecției.
„Încă trebuie să abordăm acele efecte debilizante pe termen lung. Mi-e teamă că efectele acestui virus ne vor bântui pentru o generație ”, a spus Hotez la „ Power Lunch ”de la CNBC.
Comentariile lui Hotez vin în condițiile în care statele din sudul și vestul SUA, cum ar fi Arizona, California și Texas, înregistrează o creștere dramatică a cazurilor de COVID-19. În Texas, în special, numărul total de cazuri s-a dublat de la Memorial Day, iar guvernatorul său, Greg Abbott, a dispus spitalelor să suspende procedurile elective pentru a păstra capacitatea de paturi.
Dar Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală din Baylor, Houston, a spus că unii pacienți care ajung în secția de terapie intensivă din cauza virusului pot pleca mai repede acasă decât pacienții care s-au îmbolnăvit mai aproape de începutul pandemiei. El a atribuit asta unei serii de tratamente îmbunătățite, de la plasma convalescentă, la medicamentul antiviral Remdesivir.
„Așa că ne descurcăm mai bine să îngrijim bolnavii și învățăm cum să avem grijă de acești pacienți”, a spus Hotez, adăugând că acele evoluții pot reduce în cele din urmă rata mortalității pentru un virus care a ucis până acum cel puțin 512.000 de persoane în toată lumea.
Cu toate acestea, conform tuturor informațiilor adunate de profesioniștii din domeniul medical despre COVID-19, Hotez a spus că încă se teme de ceea ce nu se știe despre impactul său asupra persoanelor infectate, dar care supraviețuiesc.
“Începem acum să auzim despre leziuni permanente la plămâni, la inimă, sistemul vascular, leziuni neurologice permanente din cauza acestui virus. Oamenii vor fi afectați și în anii următori. Ei rămân, practic, cu o dizabilitate, despre care nu știm acum dacă e permanentă sau nu, dar e clar că le reduce capacitatea de muncă”, a spus Hotez.