Numărul mare de noi cazuri de COVID-19 și creșterea ratei de transmitere a noului coronavirus îi îngrijorează pe specialiștii români, care au previziuni sumbre privind evoluția epidemiei în țara noastră.
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, a făcut, recent, o previziune sumbră, și anume că la jumătatea lunii august România ar putea înregistra un număr record de îmbolnăviri, de 800 de cazuri pe zi, dacă populația nu va respecta măsurile de protecție.
Cifrele care dau fiori, avansate de Emilian Popovici, sunt susținute de managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din București, dr. Emilian Ioan Imbri.
Invitat la Medika TV, managerul de la “Victor Babeș” spune că scenariul lansat de dr. Popovici este mai mult decât previzibil, întrucât se bazează pe cifre reale și calcule concrete.
“Domnul Popovici este un specialist remarcabil. Calculele dumnealui se bazează pe niște formule foarte stricte și foarte exacte. Țin minte o frază de-a dumnealui, care a spus că pe baza acestor calcule, pe 14 august vom avea în terapie intensivă peste 4000-5000 de bolnavi, ceea ce va fi un mare șoc pentru sistemul nostru de sănătate. Sigur că pe baza acestor calcule e foarte posibil ca și cifra aceea de 800 pe zi să fie reală. Eu cred în ceea ce spune dumnealui și atunci nu ne mai desparte foarte mult timp până pe 14 august”, a spus managerul Spitalului “Victor Babeș” la Medika TV.
Acest scenariu ar produce un adevărat șoc în sistemul sanitar românesc, spune dr. Imbri.
“Pentru sistem ar însemna ceva destul de greu de corelat și de manageriat, pentru că până acum nu am aruncat în bătălie decât spitalele suport. Dacă acum, când nu am depășit și nu am aruncat în bătălie decât spitalele suport, nu au fost mai mult de 40-50 de spitale în toată țara strict COVID, și uitați ce șoc s-a produs în societate și cât au suferit pacienții că nu au putut merge la aceste spitale. Sigur vor fi și alte spitale, despre care până acum nu s-a vorbit, că sunt spitale COVID, care vor trebui să deschidă saloanele pentru astfel de bolnavi. Capacitatea de terapie intensivă va fi clar depășită. Sper doar din tot sufletul ca cei mai mulți să fie asimptomatici sau cu simptome relativ ușoare, care să ne permită să îi reechilibrăm rapid”, a mai spus dr. Emilian Imbri.
În momentul de față, la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș”, gradul de ocupare a paturilor este apropiat de cel înregistrat în aprilie-mai, când s-a considerat a fi vârful epidemiei de coronavirus din țara noastră. 310 paturi sunt ocupate în permanent, dar mai sunt 120 libere. Probleme sunt la ora actuală doar la terapie intensivă, unde sunt zile când gradul de ocupare a paturilor este de 100%.