Riscul unui accident vascular cerebral este de 8 ori mai mare în cazul pacienților cu COVID-19 decât în al celor care au gripă, indiferent de tulpina virusului gripal.
Potrivit unui studiu, 1,6% dintr-un grup de 1900 de pacienți cu COVID au făcut AVC, în timp în cazul unui grup de 1500 de persoane cu gripă accidentul vascular a apărut în 0,2% din cazuri.
“Medicii și practicienii care au grijă de pacienții cu infecție COVID-19 ar trebui să rămână vigilenți pentru semne și simptome de accident vascular cerebral, deoarece diagnosticul prompt poate permite un tratament eficient al accidentului vascular cerebral”, a spus cercetătorul Dr. Neal Parikh, profesor asistent de neurologie și neuroștiință la Weill Cornell Medicine din New York. „În mod fundamental, rezultatele noastre susțin ideea că infecția cu SARS-CoV 2 este mai severă decât gripa”, a adăugat Parikh.
Pentru studiu, Parikh și colegii săi au comparat incidența unui accident vascular cerebral în rândul pacienților cu COVID și al pacienților cu gripă în două spitale din New York. Pacienții cu coronavirus au fost evaluați între 4 martie și 2 mai, în timp ce cercetătorii au analizat datele privind gripa de la 1 ianuarie 2016 până la 31 mai 2018. Doi neurologi care au examinat rezultatele nu au fost surprinși de faptul că COVID a fost legat de accidentul vascular cerebral.
„Infecțiile și alte afecțiuni inflamatorii sunt factori de risc stabiliți de accident vascular cerebral, deci nu este surprinzător faptul că pacienții cu boala COVID-19 ar putea avea un accident vascular cerebral ca o complicație a infecției”, a spus dr. Larry Goldstein, neurology și profesor la Universitatea din Kentucky. Boala COVID-19 a fost, de asemenea, asociată cu cheaguri de sânge care ar putea crește riscul de accident vascular cerebral, a spus el.
La unii pacienți, accidentul vascular cerebral poate fi primul semn al COVID-19. În acest studiu, mai mult de un sfert dintre pacienți au mers la camera de urgență din cauza unui accident vascular cerebral și au fost ulterior diagnosticați cu coronavirus.
Din fericire, doar un procent mic de pacienți cu COVID-19 au atacuri. Cu toate acestea, handicapul după un accident vascular cerebral poate fi un efect de durată al virusului. Raportul a fost publicat în revista JAMA Neurology.