Din ce în ce mai multe țări raportează o creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Pusă inițial pe seama nerespectării măsurilor de protecție după relaxarea post-lockdown, creșterea numărului de cazuri ar putea avea însă o altă explicație: coronavirusul care circulă acum este mai infecțios decât variantele inițiale.
Un grup de cercetători a publicat un studiu în revista Cell, care avansează ipoteza că virusul care circulă acum a suferit mutații, devenind mai contagios decât variantele care au circulat la începutul pandemiei.
“Pare că virusul se reproduce mai bine şi poate fi transmisibil, dar încă suntem la stadiul de a încerca să confirmăm acest lucru. Există geneticieni foarte buni care studiază virusurile“, a spus Anthony Fauci, director al Institutului American de Boli Infecţioase.
Mutaţiile genetice ale noului coronavirus sunt studiate de cercetători din toată lumea. Genomul virusurilor este secvențiat și distribuit într-o bază de date internaţională, GISAID, cu peste 30.000 de secvenţe pe zi.
Noile informații transmise de cercetători au fost criticate, pentru că echipa de cercetare nu a dovedit că mutaţia a fost cauza dominării; poate că ea a beneficiat de alţi factori sau a fost o întâmplare. Oamenii de ştiinţă au realizat cercetări suplimentare, la cererea Cell.
Au fost analizate date de la 999 de pacienţi britanici cu COVID-19, internaţi în spitale. Echipa a observat că pacienții aveau varianta cu mai multe particule virale. Totuși, asta nu a determinat o formă mai gravă a bolii, ceea ce reprezintă o veste bună. Pe de altă parte, experimentele din laborator au arătat că varianta de virus avea o capacitate de trei până la şase ori mai mare de a infecta celulele umane.
Singura concluzie clară în urma acestui studiu este că virusul aflat în circulație e mai contagios, nu neapărat mai periculos.