V-AȚI BĂUT CAFEAUA DE DIMINEAȚĂ? Ce spun cercetătorii despre acest obicei

Cafeaua a fost intens studiată în ultimii ani, iar unii cercetătorii au ajuns la concluzia că ar avea o parte întunecată. Cele mai recente studii sugerează însă contrariul, și anume că ar avea beneficii pentru sănătate.

De unde această răsturnare de situație? Multe cercetări anterioare privind cafeaua nu au ținut cont că băutorii grei de cafea tindeau, de asemenea, să fumeze și să aibă o viață sedentară.

Când studiile mai noi s-au ajustat și au ținut cont și de acest gen de factori, s-a găsit o posibilă asociere între cafea și scăderea mortalității. Cafeaua poate oferi o anumită protecție împotriva:

• bolii Parkinson

• diabetului de tip 2

• bolii hepatice, inclusiv cancerul hepatic

• atacului de cord și accidentului vascular cerebral

Cafeaua are încă potențiale riscuri, mai ales datorită conținutului ridicat de cofeină. De exemplu, poate crește temporar tensiunea arterială. Femeile care sunt însărcinate, care încearcă să rămână însărcinate sau care alăptează trebuie să fie precaute în ceea ce privește cofeina. Aportul ridicat de cafea fiartă și nefiltrată a fost asociat cu o creștere ușoară a nivelului de colesterol.

Totuși, în linii mari, e bine să beți cafea, spun cercetătorii, iar asta poate avea și anumite avantaje. Dar dacă aveți reacții adverse cauzate de cafea, cum ar fi arsuri la stomac, nervozitate sau insomnie, reduceți cantitatea de cafea consumată.

Categorii: Externe, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea