Începând cu data de 1 iulie folosirea cardului de sănătate redevine obligatorie, cu excepția serviciilor acordate în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriul clinic de specialitate. Aceste servicii vor putea fi în continuare accesate fără să fie necesară validarea cardului de sănătate până pe data de 30 septembrie.
Medicii de familie vor putea prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament.
„Reintroducem validarea serviciilor medicale cu cardul național de sănătate pentru că este necesar să avem o evidență mai clară a serviciilor acordate, astfel încât să putem gestiona cât mai eficient fondurile din sistemul de sănătate. De asemenea, pentru că s-a dovedit că serviciile medicale la distanță au avut un rol important în limitarea răspândirii infectărilor cu COVID-19 și că acest tip de servicii a fost apreciat atât de medici, cât și de pacienți, căutăm soluții pentru a introduce cu caracter permanent consultațiile la distanță în sistemul de sănătate, mai ales pentru pacienții cu boli cronice stabilizate”, a declarat Adela Cojan, președintele Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate.
Folosirea cardului de sănătate a fost suspendată în timpul în care România s-a aflat în stare de urgență din cauza pandemiei, măsura fiind menținută și după instituirea stării de alertă.