Pacienții care au fost infectați cu noul coronavirus și au fost declarați vindecați au devenit, teoretic, imuni la boală. Totuși, fiecare persoană reacționează în mod diferit. Unii oameni își pot pierde imunitatea, mai devreme sau mai târziu, alții se pot îmbolnăvi din nou.
Noul coronavirus are încă multe necunoscute, iar specialiști din întreaga lume încearcă să-i dea de cap și să-l înțeleagă. La fel se întâmplă și în România, unde tratarea unor pacienții înseamnă, uneori, și observarea unor caracteristici ale virusului.
Este cazul specialiștilor de la Spitalul de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași, care au avut de-a face cu mai multe cazuri ale unor pacienți care au fost infectați cu noul coronavirus și care au suferit o reapariție a bolii. Managerul spitalului ieșean, dr. Carmen Dorobăț, a explicat, la Medika TV, că nici la ora actuală nu se știe pentru cât timp sunt imune persoanele care au trecut prin boală.
“Suntem extrem de nesiguri în ceea ce privește o protecție solidă după trecerea prin boală. Acești anticorpi pot fi trecători, după o anumită perioadă pot să dispară, cum se întâmplă și în cazul gripei și atunci apar recăderi. Am avut în clinică pacienți care au venit cu recăderi. Sau acești anticorpi pot să nu fie decelabili. Sunt persoane cu imunodepresie care, chiar dacă secretă anticorpi, aceștia apar într-o cantitate insuficientă și nu se testează decât la anumite teste speciale cantitative a tipului de anticorpi. În ceea ce privește protecția prin boală cu apariția acestor anticorpi, ea e sub semnul întrebării, pentru că am văzut recăderi, am văzut persoane care au trecut prin boală care au titrat anticorpii și nu au determinat cantitativ, ci doar calitativ și au spus că nu au anticorpi. Greșit. O determinare cantitativă sau poate chiar așezarea lor sub o limită înseamnă că pacientul categoric nu are protecție vizavi de boală”, a spus dr. Carmen Dorobăț la Medika TV.
Vestea bună este însă că, pe baza observațiilor făcute la pacienții tratați la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, bolnavii care au fost de două ori diagnosticați cu COVID-19 au făcut, a doua oară, o formă ușoară a bolii. Cele mai recente cazuri au fost înregistrate chiar luna aceasta.
“Am avut patru cazuri la rând în urmă cu două săptămâni. Aceste recăderi, cel puțin cele pe care le-am avut la Iași, au fost cazuri care au evoluat foarte bine, trei au fost asimptomatice, iar unul care a fost simptomatic s-a externat repede. Prin ceea ce am văzut în clinică la acești pacienți, dar și la alții, se pare că la recădere nu mai prezintă forme zgomotoase de boală, sunt asimptomatici sau cu forme ușoare de boală. Acesta e un fapt pozitiv și ar fi de dorit ca aceasta să fie și o regulă. Însă fără îndoială nu putem spune acest lucru până când nu avem un număr semnificativ statistic de pacienți”, a mai spus la Medika TV managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.