MISTERUL COVID: În toată lumea, numărul bărbaților răpuși de coronavirus e mai mare, dar în India mor femeile. Posibile explicații

Noul coronavirus s-a dovedit a fi, peste tot în lume, mai periculos pentru bărbați. Deși numărul femeilor infectate e mai mare, numărul bărbaților care au murit îl depășește pe cel al femeilor. Cercetătorii au afirmat, nu o dată, că a fi bărbat e un factor de risc în cazul infecției cu coronavirus, mai ales dacă la mijloc apare și vârsta înaintată.

Totuși, ceea ce se întâmplă în India îi nedumerește pe oamenii de știință.

O nouă cercetare realizată de un grup de oameni de știință din India și SUA arată că, deși bărbații reprezintă majoritatea pacienților infectați, femeile se confruntă cu un risc mai mare de a muri decât bărbații.

Studiul, bazat pe decese Covid-19 în India până la 20 mai, arată că 3,3% din toate femeile care au contractat infecția în India au murit, comparativ cu 2,9% din toți bărbații. (India înregistra un număr de peste 110.000 de infecții, cu 3.433 de decese și o rată a mortalității de 3,1% când a fost efectuat studiul.)

În grupa de vârstă 40-49 de ani, 3,2% dintre femeile infectate au murit, comparativ cu 2,1% dintre bărbați. Doar femelele au murit în grupul de vârstă 5-19 ani.

Concluzia noastră generală este că, atunci când sunt infectate, femeile nu par să aibă niciun avantaj specific de supraviețuire în India”, spune SV Subramanian, profesor la Universitatea Harvard, citat de BBC. Constatările sunt izbitoare, deoarece acestea contravin celor observate în alte părți ale lumii.

“Raportul de mortalitate mai mare la femei decât la bărbați în este cu siguranță unic”, spun cercetătorii.

O explicație ar putea fi însă prin prisma faptului că în India femeile trăiesc mai mult decât bărbații, astfel încât în această țară numărul femeilor în vârstă este cu mult mai mare decât al bărbaților. Asta ar duce la mai multe decese în rândul femeilor, deoarece persoanele în vârstă sunt vulnerabile la infecție. De asemenea, femeile din India sunt mai susceptibile să întârzie să meargă la medici și se tratează singure acasă. Și sănătatea unei femei este mai probabil să fie ignorată într-o gospodărie. Deci femeile ajung târziu la medic pentru testare și tratament.

 „Trebuie să disecăm datele de gen pentru a afla mai multe despre ce se întâmplă. Vom urmări cu atenție și vom continua să actualizăm rezultatele”, spune prof. Subramanian.

Categorii: Externe, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea