Tiroida este una dintre cele mai importante glande endocrine, ale cărei funcții sunt vitale pentru organism. Tiroida influențează modul în care funcționează fiecare celulă din organism. O bună funcționare a tiroidei depinde de aportul de iod, element esențial pe baza căruia glanda produce hormonii care controlează organele, inclusiv creierul.
Necesarul de iod e de 150 micrograme pe zi la adulți, 90-120 de micrograme la copii și 200 de micrograme la gravide. Deficitul de iod e una dintre cele mai frecvente cauze pentru apariția disfuncțiilor tiroidei. Acest element nu este însă prezent în foarte multe produse, decât în cantități foarte mici, care nu ar asigura necesarul pentru o bună funcționare a tiroidei. De aceea, s-a recurs la iodarea sării.
Invitată la Medika TV, medicul specialist endocrinolog Antonela Burlacu a explicat cât de important e aportul de iod și care sunt produsele în care îl putem găsi.
„Într-un kilogram de sare există între 29 și 42 miligrame de iod. În 5 grame, adică într-o linguriță de sare, există cam 125 de micrograme de iod. Medicii cardiologi nu ne lasă să mâncăm atât de multă sare, dar chiar dacă mâncăm 2-3 grame de sare există surse de iod în alimentație. Să mâncăm nuci. Doar că 20 de micrograme de iod se găsesc în 100 de grame de nuci. Ar trebui să mâncăm 500 de grame de nuci zilnic ca să avem aportul de iod, dar nucile în exces îngrașă. Peștele oceanic, o porție de 100 de grame are între 50 și 300 de micrograme de iod, în funcție de tipul peștelui. Dar nu putem mânca pește oceanic în fiecare zi. De aceea s-a și preferat această metodă de iodare a sării și de utilizare a sării făcute pentru noi, românii, care trăim cu acest deficit de iod. Trebuie să folosim o sare iodată potrivită profilului nostru. Sunt foarte multe păreri, inclusiv că sarea de mare are mai puțin iod. Nu, sarea de mare are mai mult iod decât trebuie”, a explicat dr. Antonela Burlacu.
Specialistul endocrinolog spune că trebuie să avem mare grijă în ceea ce privește aportul de iod. Lipsa acestuia duce la hipotiroidie, dar nici excesul nu e bun, caz în care apare hipertiroidia. În ambele cazuri în care glanda endocrină e afectată, întregul organism are de suferit. De aceea, e important să avem grijă la cantitățile de iod pe care le consumăm.
“Per ansamblu, și excesul de iod și lipsa de iod pot produce hipotiroidism sau hipertiroidism, în funcție de patologia fiecăruia. Depinde foarte mult de la caz la caz, dar doza de 100-125 de micrograme e necesară tuturor, cu variații în funcție de vârstă și statusul fiziologic. Deci fiecare persoană ar trebui să consume sare iodată, 3-4 grame zilnic, să nu ne certăm cu cardiologii, și în rest să ne adaptăm alimentația, să mâncăm pește oceanic 200 de grame măcar la două zile, un pumn de nuci după măsura taliei și a numărului la haine”, a mai spus dr. Antonela Burlacu.