STAI PREA MULT LA CALCULATOR? Modul neașteptat în care te poate afecta această îndeletnicire

Mulți dintre noi stăm ore în șir în fața calculatorului, dar în urma tastatului prelungit și manevrării mausului, fără pauză, putem resimți la nivelul degetelor și antebrațului amorțeală și furnicături.

Aceste simptome cărora nu le dăm importanță pot să ne arate, de fapt, că avem o afecțiune, care necesită tratament chirurgical și recuperare. Amorțeala și furnicăturile pot fi însoțite, în timp, și de durere, care uneori e atât de puternică, încât ne trezește din somn.

În acest caz avem de-a face cu sindromul de tunel (canal) carpian, o afecțiune cauzată de compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii sau a canalului carpian.

Dr. Silviu Bădoiu, medic specialist chirurgie plastică, specializat în chirurgia mâinii, a explicat la Medika TV cum ne poate afecta această boală dacă nu e tratată corespunzător.

“Dacă nu este diagnosticată și tratată – medical, recuperare, chirurgical – lucrurile avansează, ajungând la deficit motor. În sindromul de canal carpian sunt afectate mișcările de finețe ale mâinii. Pacientul nu-și pierde forța musculară, dar își pierde capacitatea de a manevra obiecte mici. Și-și dă seama ușor: cum se încheie la nasturi, cum se spală pe dinți, cum încearcă să ia o scobitoare… Și scrisul de mână e afectat”,  a explicat medicul specialist.

Nu este o boală foarte gravă, însă e bine ca încă de la apariția primelor simptome să ne prezentăm la medic. Cu cât diagnosticul e pus mai devreme, cu atât recuperarea e mai rapidă și eficientă.

“Nu trebuie să ne alarmăm, dar simptomele nu trebuie neglijate și trebuie să ne adresăm medicului. În experiența mea, mai mult de 90% dintre pacienți au o problemă de tip reumatic.  Se îngroașă învelișurile tendoanelor, nervul trece prin acest canal îngust împreună cu 9 tendoane. Simptomele seamănă cu cele ale bolii reumatismale. De aceea, pacienții se tratează întâi la reumatologie. Tastatul la calculator nu e singurul vinovat pentru această presiune exercitată asupra nervului. Stresul repetitiv, lipsa diversității în sarcinile primite la muncă pot fi, de asemenea, cauze, la fel și treburile casnice, motiv pentru pentru care sindromul de canal carpian e de opt ori mai frecvent la femei decât la bărbați”,  a mai spus medicul Silviu Bădoiu.

Afecțiunea apare, de regulă, la vârsta matură, după 40 de ani. Totuși, potrivit specialistului, în ultima vreme a întâlnit cazuri și la vârste de 30+, cu complicații, care au impus tratamentul chirurgical.

Categorii: Exclusiv, Sfatul specialistului, Stil de viață
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea