Folosirea tunelurilor de dezinfectare nu este atât de eficientă în prevenirea infecției cu noul coronavirus, spun specialiștii. Tunelurile sunt bune, dar numai dacă sunt folosite în anumite condiții, de pildă în unități medicale, unde persoanele care trec prin ele sunt echipate complet cu echipament de protecție.
Reputați medici români atrag atenția că aceste echipamente nu ar trebui să fie folosite în școli.
Medicul infecționist, lt.col.dr. Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar Central a vorbit, la Medika TV, despre faptul că aceste tuneluri pot face mai mult rău decât bine, dacă nu sunt folosite în condiții proprii. Medicul a venit și cu unele precizări cu privire la modul în care ar trebui să fie organizate cursurile din toamnă, când va începe un nou an școlar, în așa fel încât infecțiile cu noul coronavirus să fie evitate.
Medicul infecționist de la Spitalul Militar Central nu este singurul care avertizează cu privire la folosirea tunelurilor dezinfectante. Un mesaj similar a avut, la Medika TV, și dr. Radu Țincu, medic primar ATI. Tunelurile dezinfectante au fost privite ca fiind o armă eficientă în lupta împotriva coronavirusului la început, când oamenii de știință credeau că acesta se transmite prin intermediul suprafețelor cu aceeași rapiditate ca în urma contactului cu un pacient bolnav. Între timp, cercetătorii au revenit și au precizat că rata de îmbolnăvire prin atingerea suprafețelor contaminate este scăzută.
„Ne amintim cu toții că la începutul pandemiei cele două surse principale de expunere erau reprezentate de transmiterea interumană, respiratorie, de la om la om și de transmiterea la nivelul suprafețelor. În ultimele luni foarte multe foruri științifice au spus că această transmitere de pe suprafețe nu este atât de importantă cum se părea în primele săptămâni ale pandemiei. Având în vedere aceste noi dovezi științifice, bineînțeles că se pune întrebarea dacă aceste tuneluri dezinfectante sunt utile sau nu, considerând că ele folosesc substanțe dezinfectante care au un efect asupra organismului. Sunt persoane
care pot dezvolta alergii, sunt persoane care nu pot tolera anumite substanțe dezinfectante, sunt persoane care pot să dezvolte chiar forme severe de alergie. Cred că ar trebui să mai temporizăm un pic această discuție de a le pune în practică”, a explicat medicul Radu Țincu la Medika TV.