Când am putea reveni la o viață normală? În nici un caz acum.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că încă nu suntem într-o stare de normalitate iar această stare nu va veni atâta vreme cât există încă risc de transmitere a virusului iar cazurile, deși sub 200 în ultima vreme, oscilează destul de mult cu diferențe zilnice chiar și de 40-50 de cazuri.
”(…) l-am informat pe ministru şi pe premier şi am discutat de ce trebuie stare de alertă şi mai ales am explicat că nu suntem gata, că nu s-a terminat, că există încă risc, că există riscul să se agraveze situaţia pe alocuri sau în general, o să vedem. Deci aceste riscuri nu sunt terminate. Vedem situaţia cum apar cazurile. Astăzi suntem la 190 şi ceva de cazuri.Am depăşit 200, am ajuns la 238, am coborât la 125, deci există clar o mişcare a cazurilor care încă nu e sub control”, a declarat Raed Arafat la Digi 24, miercuri seara.
Şeful DSU a adăugat că suntem încă departe de starea de normalitate:
”Cred că au înţeles clar că este o problemă şi că problema nu este încă gata. Soluţiile diferă din punctul de vedere al unora şi al altora şi aici trebuie discutat pe linie politică care este soluţia. Noi, în situaţiile de urgenţă avem 3 niveluri: normalitate, stare de alertă, stare de urgenţă. În normalitate acum nu suntem şi nici nu vom fi.”
Arafat a adăugat că atâta vreme cât se circulă liber nu se poate institui starea de alertă diferențiat, doar în județele cu cazuri mai multe de coronavirus, de aceea abordarea cea mai bună, pentru a ține virusul în frâu, este una generală. ”Trebuie să avem o abordare generală cu măsuri care se iau clar. Starea de alertă înseamnă că sistemul de urgenţă, sistemul statului nu este la nivel de normalitate, este la nivel de alertă ridicat care permite să realizeze acţiuni, anumite lucruri”.
Raed Arafat a explicat că la starea de urgenţă au putut fi detaşaţi medici şi personal medical fără ca aceştia să îşi dea acordul, în timp ce în starea de alertă este nevoie de acordul părţilor pentru detaşări.