În această perioadă, simțurile ne sunt răsfățate de mirosul divin al teilor în floare. Dincolo de mirosul îmbătător și aspectul plăcut al arborelui, teiul conține și o mulțime de substanțe care au efecte benefice asupra organismului. Acidul galic, catecolul și farnesolul, un ulei esențial, sunt principalele substanțe care se regăsesc în florile de tei și care oferă acestei plante proprietăți antispastice și sedative. Ceaiul din flori de tei reduce inflamațiile, în principal pe cele de la nivelul aparatului respirator, fiind un ajutor de nădejde în cazul virozelor sau răcelilor.
Pentru efectul său ușor sedativ, teiul ne poate ajuta să ne odihnim bine. Ceaiul de tei este recomandat să fie băut cu cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare. Se recomandă în principal persoanelor care au tulburări de somn, dar și în cazurile de anxietate sau nervozitate.
Ceaiul de tei ajută, de asemenea, digestia, dar ameliorează și migrenele. Asociat cu alte plante, ca mușețelul sau menta, teiul tratează constipația sau diareea.
Florile de tei sunt preferate și de albine, mierea de tei având la rândul ei o serie de proprietăți benefice. Mierea de tei este, la fel ca planta, antiseptică și antiinflamatoare. În plus, este bogată în vitamine din complexul B, dar și în antioxidanți și aminoacizi.