Pandemia de COVID-19 și măsurile privind izolarea socială i-au ținut în casă pe români. Un studiu privind mobilitatea românilor în ultimele luni, arată cât de puțin s-au deplasat aceștia în perioada stării de urgență.
Studiul a fost realizat de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj și a urmărit mobilitatea populației din România, pe timpul stării de urgență. Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului „COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM)”. Autorii au folosit datele recenzate de Google Mobility în perioada 16 martie – 15 mai 2020. Indicele de mobilitate a fost observat pe baza deplasărilor făcute de românii care au conturi de utilizatori Google și care au avut activă funcția locațiilor.
Potrivit cercetării, mobilitatea populației României a început să scadă cu 10 zile înainte de instaurarea stării de urgență și a cunoscut o scădere maximă în perioada Peștelui, când a fost cu 67% mai mică decât față de aceeași perioadă de referință. La nivel național, potrivit studiului, rata mobilității a scăzut în timpul stării de urgență la -41%.
Categoriile unde au fost înregistrate cele mai mari scăderi ale mobilității au fost comerțul cu amănuntul și activitățile de recreere, unde s-a înregistrat o scădere de -59%. De asemenea, conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, trecerile de frontieră au scăzut cu 84% față de perioada martie – mai 2019.
București, Brașov și Cluj sunt zonele din țară unde s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale mobilității, depășind -52%.
Astfel de studii de mobilitate oferă informații autorităților cu privire la zonele care se pot aglomera și în care se creează riscuri de transmitere a virusului, dar și pentru a lua decizii critice în lupta împotriva COVID-19. Rapoartele ajută autorităţile, dar respectă și politicile privind confidenţialitatea datelor.