CUM CONTROLEZI RITMUL CORECT DE CREȘTERE A COPILULUI. Ce analize sunt necesare și cu ce frecvență

Nu este nimic deplasat sau neobișnuit ca un părinte să urmărească foarte atent dezvoltarea copilului, acest lucru însemnând o rutină zilnică în observarea obiceiurilor alimentare, a ritmului de creștere, măsurarea, la intervale regulate de timp, a dimensiunilor și a greutății, analizarea unor comportamente. Toate acestea, puse într-un tablou general, oferă indicii despre dezvoltarea armonioasă sau, dimpotrivă, apariția unor probleme ale ritmului de creștere.

Pe lângă observațiile zilnice, foarte importante sunt și răspunsurile pe care le oferă analizele de sânge care, în cazul copiilor, sunt recomandate o dată pe an.

Subiectul a fost discutat la emisiunea Secretele Nutriției de la Medika Tv, de doi specialiști: dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, și dr.Amalia Arhire, medic specialist endocrinolog pediatru, cu specializare și în diabet și nutriție.

”Dacă avem un copil supraponderal, este nevoie să–i facem profilul lipidic, profilul mineral pentru că am văzut că există copii cu analize care indică sindrom metabolic, analize de adulți care sunt în pragul diabetului, în pragul dislipidemiei. Este foarte ciudat cum se schimbă metabolismul celor mici în contact cu mâncarea pe care o avem la dispoziție în acest moment, mâncarea bună la gust, dar lipsită de nutrienți, pe care o găsim în ambalaje viu colorate și susținute cu reclame.” a avertizat dr. Laura Ene.

În ceea ce privește analizele de sânge, acestea sunt recomandate o dată pe an, a subliniat medicul Amalia Arhire: ”Un set uzual care să arate dacă creșterea și dezvoltarea copilului este una optimă. Vedem dacă există anemie și pentru asta facem hemograma, verificăm mineralele, prin sideremie vedem nivelul fierului din organism, important de urmărit și calciul, fosforul, vitamina D. Se analizează funcția renală, cea hepatică. Există tot mai mulți copii cu probleme în metabolismul colesterolului și cel al purinelor, acidului uric, din cauza faptului că nu mănâncă sănătos.”

În ceea ce privește analizele tioidiene și vizita la un endocrinolog, acestea sunt decizii pe care părintele le poate lua, analizând anumite semne și consultându-se cu medicul de familie. ”Eu nu recomand analize tioidiene decât dacă este o predispoziție în famliie sau dacă ritmul de creștere e afectat…La endocrinolog mergem doar dacă observăm o încetinire a ritmului de creștere, dacă un copil crește sub doi centimetri pe an, dacă sunt patologii endocrine în familie și dacă avem modificări în comportamentul copilului (tulburări de concentrare, somnolență, constipație, etc)” a mai explicat medicul Amalia Arhire.

Categorii: Sfatul specialistului
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea