Intenția declarată a ministrului Nelu Tătaru privind păstrarea controlului asupra managementului spitalelor din România dă naștere unei contraofensive prin care primarii și președinții de consilii județene îi transmit ministrului Sănătății că administrarea spitalelor înseamnă nu doar decizii și schimbări de manageri, ci și asigurarea cheltuielilor de funcționare și a fondurilor pentru investiții.
Spitalele au fost preluate în coordonare de Guvern, prin Ordonanța de Urgență 40/2020 care prevedea că ”pe perioada situaţiei de urgenţă,…, Ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi exercită inclusiv atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi.”
Au fost opinii exprimate în spațiul public potrivit cărora transferul ar fi avut și un alt substrat, cum ar fi măștile la suprapreț aduse de UNIFARM, care ar fi vrut să le vândă cu 7 lei/bucata spitalelor. În condițiile în care pe piață erau oferte de produse mai ieftine, cu aceeași calitate, situația a născut multe refuzuri din partea managerilor de spitale.
Cert este că, la expirarea stării de urgență și trecerea în stare de alertă, social-democrații au blocat, prin amendament la hotărârea de guvern ajunsă în Parlament, prelungirea acestei situații.
„Au fost multe numiri politice aberante, dar niciodată un partid nu a numit șef de spital un chelner sau un șef de pompe funebre” le-au reproșat pesediștii liberalilor în ședința de plen în care au modificat hotărârea Guvernului astfel încât numirile de manageri să revină în sarcina primarilor sau președinților de consilii județene.
Disputele nu s-au încheiat aici pentru că, în urmă cu două zile, ministrul Sănătății, explica la o emisiune la postul B1 TV , că își menține intenția de preluare a spitalelor: ”Intenția mea este, va rămâne în continuare chiar dacă, în acest moment, hotărârea de guvern, modificată, spune că coordonare rămâne la autoritățile locale prin numiri, demiteri, suspendări. Coordonarea pe care am avut-o mi-a permis să pot controla tot ce înseamnă spitale sau focare. Gândiți-vă ce ar fi fost dacă nu puteam acționa la Suceava, la Deva, la Focșani! Am pus manageri civili care la o săptămână și-au dat demisiile și, atunci, a trebuit să intervenim cu management militar.”
Primul răspuns de la nivelul administrației locale a venit prin vocea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, care, de altfel, conduce primăria cu cele mai multe spitale în administrare.
“În momentul în care doreşti să preiei spitalele din România care sunt în administrarea autorităţilor locale, trebuie să investeşti. Până acum, ministerul nu s-a implicat aproape deloc. Investiţia autorităţior publice locale din România pe perioada pabdemiei este de aproape 900 de milioane de lei, iar contribuţia Ministerului Sănătăţii nu ajunge nici la 200 de milioane. Domnul ministru îi jigneşte şi pe cetăţeni, şi pe reprezentanţii autorităţilor publice locale, cei care s-au îngrijit să trecem cu bine peste această pandemie.
Este un subiect fals. Actul medical este coordonat de Ministerul Sănătăţii. Primarul sau preşedintele consiliului judeţean nu au nicio imixtiune în actul medical. Fac apel la ministrul Sănătăţii să renunţe la politica de preluare a spitalelor pentru a le preda în mâinile colegilor de partid şi să redeschidă spitalele pentru cetăţeni. Probabil că se încearcă privatizarea întregului sistem de sănătate”a replicat primarul Gabriela Firea.
În mare, mesajul primarului Capitalei invocă argumentele pe care le-au adus majoritatea primarilor și președinților de consilii județene din țară, cu privire la administrarea spitalelor, și anume:
- Managementul militar instituit în unele spitale a demonstrat nu că Ministerul Sănătății a avut soluții, ci că sistemul civil nu are resurse care să acopere nevoile unui management de criză;
- Schimbarea unor manageri numiți politic cu alții, numiți pe aceleași criterii- precum în cazul de la Câmpeni, Alba, unde un director susținut de PSD a fost înlocuit cu un altul, susținut de PNL, fost șef de restaurant, cu ”școala vieții”- nu va rezolva niciodată problema bunei administrări a spitalelor;
- O comparație simplă a spitalelor de stat, din subordinea Ministerului Sănătății cu cele din subordinea autorităților publice locale, arată că în cele din urmă nivelul investițiilor a fost mai mare și susținut, constant;
- Ministerul Sănătății nu poate cere să numească manageri în instituții în care nu investește. Managementul nu poate fi preluat decât la pachet cu finanțarea;
- Într-o comunitate, oamenii au mai multe pârghii să controleze acțiunile și deciziile unui primar sau președinte CJ, în legătură cu spitalul, decât în cazul în care deciziile s-ar lua centralizat. Orice derapaj este mai ușor de sancționat de către locuitorii comunității deservite de un spital.