De ce România are cele mai multe cazuri de cancer de col uterin din Europa și cum se poate schimba o statistică sumbră (VIDEO)

Legătura dintre infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) și cancerul de col uterin  este binecunoscută. Cancerul de col uterin este printre puținele tipuri de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare. Experții spun că vaccinul, care Acoperă 9 tulpini ale virusului, poate reduce cu până la 92% apariția cancerului.

Cu toate acestea, cancerul de col uterin continuă să omoare femeie. România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența acestui cancer în rândul femeilor. O realitate crudă, dar care poate fi schimbată, după cum a spus la Medika TV prof.dr. Elvira Brătilă, medic prima obstetrică ginecologie.

Potrivit statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică, 86% dintre femeile din țara noastră au auzit de cancerul de col uterin, dar numai jumătate dintre acestea știu că boala este provocată de HPV și că poate fi prevenită prin vaccinare.

Potrivit medicului specialist, organismul poate fi purtător al mai multor tulpini HPV, dar numai câteva ele prezintă potențial cancerigen crescut. Între momentul infectării și apariția unor modificări la nivelul colului uterin pot să treacă ani. Tocmai de aceea, este important screeningul, iar testul Babelș-Papanicolau poate face diferența între viață – descoperirea timpurie a leziunilor care se pot transforma în cancer – și moarte – când boala e descoperită prea târziu.

După eșecul campaniei de imunizare a adolescentelor împotriva HPV, derulat de Ministerul Sănătății în urmă cu 12 ani, o nouă campanie ar putea avea rezultate bune.

Femeile sunt mai bine informate, spune medicul Elvira Brătilă, deși în continuare există situații în care acestea ignoră pur și simplu sfatul medicului. Specialistul a povestit despre experiența unor colegi de-ai săi, care au organizat caravane de screening pentru cancer de col uterin, dar și despre importanța educației, inclusiv educația sexuală, care are un rol esențial pentru sănătate.

Prof. dr. Elvira Brătilă crede în succesul unei noi campanii de vaccinare, dar pentru asta e nevoie și de implicarea medicilor de familie, despre care spune că trebuie să fie primii care să stea de vorbă cu părinții de fete și cu femeile și să le recomande vaccinarea anti-HPV.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea