Autoritățile și specialiștii infecționiști și epidemiologi urmăresc, cu destul de mare încordare, cifrele referitoare la numărul de îmbolnăviri și numărul de reproducere a infecției. Temerea este că acești indicatori ar putea înregistra creșteri, în zilele următoare, ca efect al relaxării măsurilor de prevenire a infecțiilor. Momentele cheie, așa cum sunt 15 mai și 1 iunie, sunt atent monitorizate, iar impactul este urmărit la distanță de circa 14 zile, interval considerat a fi relevant între momentul de expunere și cel de manifestare a infecției cu SARS-CoV-2. Într-un dialog la Medika TV, conf. dr. Emilian Damian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, a avertizat că urmează câteva zile care vor arăta cât au impactat măsurile de relaxare, în transmiterea coronavirusului, momente cheie fiind considerate zilele de 11 și 14 iunie. ”Ar trebui să fim puțin mai atenți! Am urmărit, dincolo de cifrele fiecărei zile, acel R-numărul bazal de reproducție a infecției- care, dacă e mai mare de 1 înseamnă o epidemie în creștere, dacă e mai mic de 1, e în scădere. Acest indicator se poate calcula doar cu patru zile în urmă, altfel, dă erori. Mă bucuram că în 29 mai a fost de 0,9, ușor sub unu, ceea ce însemna că nu s-a remarcat o modificare masivă între 15 mai când s-au ridicat restricțiile și 29 mai când erau deja trecute primele două săptămâni. Dar, R ul din 31 mai a depășit, pentru prima oară de la începutul lunii aprilie, cifra 1, este la 1,02. Iată că măsurile de relaxare și felul în care populația le respectă, ne arată că ceva se întâmplă! Nu înseamnă neapărat o creștere a epidemiei, dar e un mic semnal de alarmă că s-ar putea ajunge la o creștere.”
Indicatorul din 31 mai arată că orice român care are virusul poate infecta mai mult de o persoană. Cele mai mari surprize pot veni de la bolnavii asimptomatici, iar specialiștii români estimează că în România avem un număr de câteva ori mai mare de asimptomatici, raportat la cei 20 000 de bolnavi confirmați prin teste de laborator.
”În bolile infecțioase există o corespondență între numărul de forme tipice, simptomatice și cele asimptomatice. Pentru COVID-19 acest raport este între 1 la 10 și 1 la 15. Deci, diferența dintre cazurile confirmate și ceea ce se estimează (2% din totalul populației țării) este dată de raportul pe care îl avem. Diferența este reprezentată de asimptomatici.” a mai comentat conf.dr. Emilian Popovici, la Medika TV.
Și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a avertizat că, după ce ieri a fost înregistrată o creștere a numărului de îmbolnăviri (n.r.238 de cazuri noi au fost raportate joi, iar vineri, 196) ”trebuie să urmărim ce se întâmplă în următoarele zile, care va fi situația. Este un semnal că situația nu este încă sub control, așa cum ne-am dorit noi și că trebuie să fim foarte atenți în respectarea regulilor de distanțare fizică care se solicită populației…Chiar dacă sunt măsuri de relaxare care au fost luate și care sunt binemeritate pentru cei care au stat acasă și au suportat ce s-a întâmplat până acum și au suportat măsurile de restricții care au fost, trebuie să avem grijă mare în respectarea regulilor mai departe – purtarea măștii, distanțarea, toate regulile astea de igienă pe care noi le-am făcut cunoscute”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.
Românii se pregătesc de o minivacanță în perioada 5 -8, ziua de luni, 8 iunie, de sărbătoarea Rusaliilor, fiind declarată zi liberă. Pe litoralul românesc sunt așteptați, în acest week-end prelungit, 10 000 de români.