Chiar dacă atunci când vorbim despre o persoană obeză ne gândim la cineva foarte gras, în realitate obezitatea poate avea mai multe forme și constituie unul dintre principalii factori de risc pentru declanșarea mai multor boli.
Jumătate dintre românii adulți, cu vârsta de peste 18 ani, sunt obezi, iar statisticile mondiale sunt apropiate. De ani buni specialiștii vorbesc despre faptul că obezitatea a devenit o adevărată epidemie. Dr. Alexandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, a vorbit la Medika TV despre numeroasele probleme pe care le generează obezitatea. Medicul a explicat de ce obezitatea este unul dintre principalii factori de risc pentru cazurile grave și decesele cauzate de COVID-19, dar și despre modul în care organismul este afectat din cauza greutății în exces.
Medicul nutriționist a vorbit și despre așa-numiții slabi-grași: oameni care, aparent, au o greutate normală, raportat la indicele de masă corporală (IMC), dar care au un exces de țesut gras și o masă musculară scăzută în anumite zone ale corpului, re regulă concentrate în zona abdomenului. În cele mai multe cazuri, aceste persoane prezintă riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni ale organelor interne, inclusiv cancer.
Un stil de viață sănătos, care include un consum rațional de alimente și multă mișcare reprezintă secretul în lupta cu kilogramele. Medicul Alexandra Pleșea a explicat cum ar trebui să arate farfuria zilnică ideală și cum să facem să avem o dietă echilibrată.