(VIDEO) DR. MONICA POP DESPRE COORDONATORII CRIZEI SANITARE: ”Vine vremea când vor trebui să răspundă! A pierde viața unui om care ar fi putut fi salvat e ceva impardonabil!”

Pandemia de COVID-19 a blocat accesul către spitale bolnavilor cronici sau celor având suferințe care s-au acutizat. În timp ce oamenii așteaptă cu orele în fața unităților medicale, unele cadre medicale lansează un avertisment și critică modul în care autoritățile gestionează situația acestei categorii de pacienți.

Pe toată perioada stării de urgență și chiar și în prezent, accesul pacienților cronici în spitalele din România, pe secții sau în ambulatorii, este dificil. Se stă la cozi, în aglomerație, se așteaptă săptămâni întregi pentru o programare la specialist și…se și moare. Lăsați fără tratamente și consultații, unii dintre pacienți și-au pierdut viața, din cauza afecțiunilor pe care le aveau și pe care n-au mai putut să le țină sub control. Tot mai multe voci din lumea medicală atrag atenția cu privire la faptul că autoritățile nu au gestionat eficient situația bolnavilor cronici și trebuie să răspundă pentru dezinteresul pe care l-au afișat față de aceștia. De asemenea, se pune în discuție și utilitatea pe care o mai au în prezent spitalele suport COVID-19.

„S-au întâmplat lucruri ne mai pomenite pentru care sper din suflet să răspundă cineva pentru că a pierde viața unui om care ar fi putut fi salvat e ceva impardonabil. Eu aș vrea tare mult ca cei care conduc lucrurile să -și asume pentru că, încă o dată vă spun, VINE VREMEA CÂND VOR TREBUI SĂ RĂSPUNDĂ PENTRU CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SPITALE. Și am fost convinsă că se va întâmpla așa, o avalanșă de pacienți, însă cum rezolvăm problema celor care și-au pierdut viața? ” a comentat prof. univ. dr. Monica Pop, într-o intervenție telefonică la emisiunea Medika Special.

În context, medicul Monica Pop a prezentat cazul unui pacient care a murit pe holurile unui spital din București, în timp ce aștepta să fie consultat de un specialist: „M-a impresionat o tânără care spunea că s-a dus la Spitalul Pantelimon daca țin eu minte cu soțul și i-au spus că nu poate să-l vadă până nu i se face test COVID și până a venit rezultatul el a murit, a făcut infarct, 34 de ani. Este a nu știu câta situație de genul acesta!”.

Prof. dr. Monica Pop a adăugat că, toate aceste cazuri despre care a aflat în perioada de criză le-a semnalat Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților care, prin vocea președintelui Vasile Barbu, el însuși într-o situație critică din cauza amânării unei intervenții coronariene, a anunțat că va depune o plângere penală. Plângerea va fi depusă la Parchetul General împreună cu prezentarea punctuală a fiecărui caz soldat cu pierderea unei vieți.

Categorii: Sănătatea în România
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea