REDESCOPERIREA TRATAMENTELOR ÎMPOTRIVA MALARIEI. Lumefantrina are efecte extraordinare împotriva cancerului creierului

După hidroxiclorochinnă, încă un medicament utilizat în tratamentul malariei își dovedește eficiența în alte patologii decât cea pentru care a fost creat. Lumefantrina este studiată pentru efectele pe care le are în tratarea celor mai agresive forme de cancer cerebral.

Glioblastomul este cea mai gravă formă de cancer al creierului, o afecțiune care omoară anual peste 240,000 de oameni din întreaga lume. De asemenea, studiile arată că 81% din formele de cancer cerebral sau care afectează sistemul nevors central sunt glioblastoame.

Agresivitatea bolii este dată de rezistența foarte mare pe care o are la tratamentele cunoscute și acceptate în terapia acestei afecțiuni. Potrivit protocoalelor medicale actuale, glioblastomul se tratează prin combinarea radioterapiei cu Temozolomidă, un medicament inclus pe lista celor utilizate în chimioterapie. Dar, procentul pacienților diagnosticați cu glioblastom care reușesc să trăiască peste 5 ani de la momentul de debut al simptomelor nu depășește 5,6%.

Noi studii au arătat că un medicament aprobat de Administrația pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite ale Americii, în tratarea malariei, își dovedește eficiența și în terapia administrată pacienților care suferă de glioblastom.

Având ca substanță activă lumefantrina, acest medicament reușește să scadă rezistența cancerului agresiv la radioterapie și chimioterapie. Se pare că lumefantrina inhibă un element genetic nou identificat, Fli-1. Acesta, spun cercetătorii, este implicat în dezvoltarea și progresia cancerului și poate crește rezistența glioblastomului la radiații și tratamentul cu Temozolomidă.

Noua descoperire a fost cuprinsă într-un studiu coordonat de profesorul Paul Fisher din cadrul Departamentului de Genetică Moleculară Umană al Univeristatii Virginia și echipa sa de cercetători.

Studiul nostru a scos la iveală faptul că medicamentul antimalarian ar putea fi folosit în terapia standard aplicată împotriva glioblastomului, care include radioterapie și administrarea de Temozolomidă”, spune profesorul Paul Fisher, citat de medicalnewstoday.com.

Studiul a arătat că adăugarea lumefantrinei în tratamentul in vitro, în paralel cu utilizarea radiațiilor și temozolomidei, a ucis celulele canceroase existente și a suprimat apariția altora noi. Tratamentul a funcționat și asupra celulelor care răspundeau, de obicei la tratament, și asupra celor rezistente.

Experimentele in vivo au confirmat și ele efectul. Cercetătorii au transferat cellule canceroase în creierul șoarecilor și au observat că, prin utilizarea combinată a radiației, temozolomidei și lumefantrinei s-a obținut același rezultat ca și la experimental in vitro.

Categorii: Externe
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea