SMURD este o unitate militarizata, nu se poate privatiza

Preşedintele Traian Băsescu susţine că SMURD este o unitate militarizată şi potrivit Constituţiei şi legislaţiei în vigoare nu poate fi privatizată. ‘Foarte puţini ştiu cum funcţionează SMURD-ul. El este parte a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sunt cei cu descarcerarea, care au propriile lor echipamente şi propriile lor maşini şi cei cu salvările SMURD, care toţi sunt pompieri. Ca să ne înţelegem, nu discutăm de vreo unitate a Ministerului Sănătăţii, discutăm de o unitate militarizată. Deci, SMURD-ul este o unitate care face parte din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, este alcătuită din pompieri profesionişti şi toţi sunt calificaţi ca paramedici, adică ştiu să dea primul ajutor, dar nu să facă intervenţii complicate. Pentru asta intervine serviciul de salvare’, a declarat Băsescu miercuri, la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că aceia care au ‘proiectat’ ideea privatizării SMURD-ului n-au făcut decât să dezinformeze populaţia şi au încercat să creeze o ‘barieră’ legată de dezbaterea publică a noii legi a sănătăţii.

Şeful statului a ţinut să precizeze că a fost vorba de o ‘capcană’ atunci când a fost lansată public ideea privatizării SMURD, întrucât structurile militarizate nu se pot privatiza în Romania, potrivit Constituţiei şi legislaţiei în vigoare.

‘Probabil, sunt interese gigantice în neadoptarea unei noi legi a sănătăţii. Aş putea să vă mai spun un lucru, care n-aş vrea să alarmeze pe nimeni. Să ştiţi că pompierii de pe salvările SMURD, cele cu paramedici în general, sunt salvările tip B şi salvările tip C. Cele de tip C iau şi un medic de urgenţă de la Ambulanţă pe ele, când situaţia o impune, dar n-aş intra în astfel de detalii. Vreau să ştiţi că sunt aceiaşi pompieri care sunt pe maşinile de stins incendii. Deci, să nu credeţi că sunt echipaje pentru salvările SMURD şi echipaje pentru maşinile de pompieri. În general, aceiaşi subofiţeri care lucrează pe maşinile de pompieri trec şi pe salvările SMURD atunci când dispeceratul de la 112 dispune deplasarea unei salvări SMURD la locul unui accident sau la locul unei întâmplări, indiferent de ce natură este. Sigur, nu în totalitate subofiţerii de pe ambulanţe sunt şi pe maşinile de pompieri, dar în general cei 2.300 de pompieri profesionişti care sunt pe salvările SMURD au făcut cursuri de paramedici şi, în acelaşi timp, acţionează şi pe maşinile de pompieri, în funcţie de urgenţa care este cerută pe 112’, a explicat preşedintele.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea