Caz revoltător la Iași, unde mai mulți medici care au avut COVID-19 și au vrut să doneze plasmă hiperimună, pentru a ajuta pacienții cu forme grave ale bolii să se vindece, au fost refuzați din motive… birocratice.
Ziarul de Iași dezvăluie că medicii respectivi au fost asimptomatici și au aflat că au fost bolnavi după ce testele efectuate au arătat că au dezvoltat anticorpi specifici.
„La serviciu s-au făcut testări în urma cărora am ieşit negativ. Ulterior, eu fiind donator sangvin consacrat, mi-am făcut alte testări în regim privat. Mi s-a spus că am anticorpi anti SARS-CoV 2, deci, cumva trecusem prin boală. Atunci am zis, hai să facem un bine şi eu, şi nişte prieteni de ai mei am mers la CRTS. Ni s-a spus că nu putem pentru că nu am avut test PCR pozitiv iniţial, adică nu avem dovada precum am avut boala, şi nici testele PCR negative ulterioare. Şi asta deşi aveam dovada că avem anticorpi. Am zis, bine, OK, dar toţi cei asimptomatici sau toţi care nu s-au internat, cum era şi cazul nostru, şi care nu au o pozitivare de PCR şi ulterior o negativare, cum pot să doneze? Păi nu pot să doneze, ni s-a spus. De ce? Pentru că aşa este ordonanţa. Şi am spus atunci că este o ordonaţă care nu este OK, e ca şi cum am zice «Da, veniţi să donaţi, dar nu puteţi dona»“, a declarat pentru sursa citată unul dintre medicii care au vrut să doneze plasma hiperimună.
Reprezentantul firmei care a donat 18 aparate de plasmafereză pentru extragerea plasmei hiperimune, Florin Hozoc, critică legislația actuală, despre care spune că nu e în concordanță cu cea europeană. Mai mult, acesta a precizat că situația de la Iași nu este singulară și cere modificarea de urgență a legislației.
„România a adoptat o metodologie mult mai restrictivă, care se abate grosolan atât de la ghidul european privind colectarea şi testarea plasmei convalescente, cât şi de la ghidurile şi metodologiile din toate celelalte ţări care practică această terapie. De parcă românii ar dona dosare cu şină, aşa se întâmplă. În România se cer tot felul de lucruri care nu se cer nicăieri în străinătate. Singurul lucru pe care ar trebui să-l aibă donatorii sunt anticorpii. Ori, în momentul de faţă, ştiu multe persoane care, deşi au analize medicale ce dovedesc că nu mai au virusul, dar au o cantitate mare de anticorpi, nu sunt acceptate la donare pentru că nu au nu ştiu ce hârtii pe care le cer doar nişte birocraţi care nu salvează vieţi“, a declarat Florin Hozoc.