Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România, cu susținerea Facultății de de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a pus la punct un proiect în premieră, intitulat OSCAR, care are în prim-plan îngrijirea oro-dentară a copiilor cu patologie generală complexă și nevoi speciale de tratament. Proiectul reunește parteneri din Franța (Hopitaux Universitaires de Strasbourg), Italia (Ospedale Pediatrico Bambino Gesu), Turcia (Universitatea Marmara din Istanbul) și România (Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Fundația Special Olympics).
Pandemia a dat însă peste cap desfășurarea proiectului.
“Am reușit, până la declanșarea pandemiei, să desfășurăm câteva evenimente, în România, Turcia și Italia, cu un total de cca 160 de medici prezenți. Din cauza împrejurărilor, acum ne reorganizăm și ne orientăm mai mult spre zona on-line, deși este evident că în medicina dentară contactul nemijlocit cu pacientul este esențial” a declarat prof. dr. Andreea Didilescu, decanul Facultății de Medicină Dentară a UMF „Carol Davila” și coordonator din partea Universității al proiectului OSCAR.
Partenerii proiectului și-au propus înființarea unei platforme digitale (oscarpd.eu), care să cuprindă informații utile și cu aplicabilitate practică despre tratamentul stomatologic al copiilor cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății oro-dentare. Aceasta va fi disponibilă tuturor centrelor academice interesate să organizeze programe postuniversitare în domeniu.
Potrivit unui comunicat de presă al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, OSCAR se adresează în primul rând medicilor stomatologi rezidenți de pedodonție – numai în 2019 începând acest rezidențiat, în România, 212 medici. Înainte de pandemia de coronavirus, organizatorii OSCAR preconizau ca la cursurile și activitățile hands-on ale proiectului să fie prezenți aproximativ 300 de medici atât din țara noastră cât și din țările partenere.
“Este important de menționat că, potrivit realizatorilor acestui program, OSCAR își va demonstra în viitor eficiența, deoarece platforma digitală pe care o oferă în mod gratuit spre utilizare tuturor celor interesați (practicieni stomatologi, dar și părinți ai copiilor cu nevoi speciale) va rămâne deschisă nu doar pe perioada derulării proiectului. Mai mult, realizatorii OSCAR au în vedere dezvoltarea ei și în perspectivă, astfel încât platforma să ofere, pentru viitor, baza pentru cursuri on-line, cu posibilitatea obținerii de puncte EMC, ceea ce promite să genereze o stimulare suplimentară a interesului din partea medicilor stomatologi”, se arată în comunicat.
Potrivit specialiștilor, nevoia de tratamente stomatologice pe care o au copiii cu problem special din toată lumea depășește cu mult posibilitățile concrete de realizare. Pe de o parte, părinții nu sunt îndeajuns de bine informați cu privire la rolul sănătății orale, astfel că ajung cu copiii la stomatolog când e prea târziu, iar tratamentul e mai complex și mai scump.
În România sunt, oficial, 70.000 de copii cu dizabilități, dar se estimează că numărul copiilor cu nevoi speciale de tratament oro-dentar este mult mai mare.
“Bolile generale la care ne referim pot fi extrem de variate, cu sau fără componentă de dizabilitate intelectuală – adică nevoi speciale de tratament pot avea deopotrivă și copiii cu diabet, și cei cu boală cardiacă congenitală, dar și cei cu epilepsie, autism, paralizie cerebrală sau sindroame mai mult sau mai puțin cunoscute – sindromul Down fiind un exemplu mai frecvent”, a subliniat prof. dr. Andreea Didilescu.