UPDATE! CONCLUZIILE UNUI STUDIU CARE NE POATE ADUCE ÎNAPOI VIAȚA DINAINTEA PANDEMIEI! Asta e scăparea pentru mall-uri, restaurante, hoteluri, terase

UPDATE:

După apariția informațiilor potrivit cărora noul coronavirus nu s-ar transmite de la persoanele asimptomatice, studiu considerat o veste bună de unii specialiști români, apar opiniile altor medici, care recomandă precauție maximă.

Medicul infecționist Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara a declarat că e nevoie de studii ample pentru a putea fi trasă o astfel de concluzie.

 „Sunt mai multe studii, care nu sunt riguroase şi nu sunt consistente. Nu se ştie exact dacă pacienţii asimptomatici sunt sau nu contagioşi. Trebuie să aşteptăm studii mai riguroase ca să putem trage concluziile“, a declarat dr. Virgil Musta, citat de stiripesurse.ro.

O opinie similară are și medicul ieșean Tudor Ciuhodaru, care spune că, de fapt, studiul demonstrează că utilizarea măștii este o metodă eficientă de prevenție. Ciuhodaru contrazice rezultatele studiului și spune că pacienții asimptomatici pot transmite virusul.

Atenție, nu e de glumit! Pacienții asimptomatici (4 din 5 cei infectați cu coronavirus) POT transmite boala. Spun asta pentru că circulă ,,rezultatele” unui studiu ,,bombă” ce ar dovedi că ,, o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe”. E big fake news!!! Trebuie citit tot articolul, nu doar rezumatul!

De fapt (pentru cine a avut răbdarea să citească mai mult decât rezumatul acestui studiu) studiul demonstrează că utilizarea unei măști de protecție e o metodă eficientă de prevenție.

Scrie negru pe alb că:
1.Toți cei 455 expuși la un purtător asimptomatic nu s-au infectat pentru că purtau mască!
2.Această regulă a fost valabilă în toate cele 3 categorii de expuși (personal medical, alți pacienți, membri ai familiei) la un pacient asimptomatic
3.Singurul moment când nu au purtat-o a fost în timpul mesei
”, a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Medicul ieșean spune că în continuare tot personalul din serviciile de urgență TREBUIE să beneficieze de echipament complet de protecție – mască N95, combinezoane, ochelari. Și, cel mai important, regulile de igienă trebuie respectate cu strictețe în continuare.

“Rețineți:
1.Regulile de igienă trebuie respectate cu/fără pandemie.
2.Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă – cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).
3.Testare extinsă (expuși/suspecți/asiptomatici)- planul B pe care il propun de atâtea luni și nu aude nimeni)- e metoda cea mai clară de prevenție- pentru că-i identifică și pe cei asimptomatici care transmit boala mai departe (pe care nu-i testează astăzi nimeni)
”,  a mai scris Tudor Ciuhodaru.

Știrea inițială

Pe măsură ce studiile avansează, medicii încep să înțeleagă mai mult virusul care provoacă COVID-19. Ultima descoperire ar putea fi una care va schimba total datele de până acum. De ea va depinde traiul nostru zilnic, precum și economia. Implicațiile sunt mai mult în zona traficului public. Mall-uri, restaurante, terase , transport în comun s-ar putea reîntoarce la viața dinaintea pandemiei , atâta vreme cât asimptomaticii, în baza cărora s-au făcut atâtea strategii de acțiune, chiar și lockdown, nu mai sunt considerați atât de contagioși.

Studiul, realizat de cercetători chinezi și prezentat de prestigioasa National Library of Medicine, a fost trimis deja experților OMS pentru o reacție. Acesta relevă faptul că persoanele infectate, dar asimptomatice, nu transmit virusul mai departe.

455 de oameni, dintre care un sfert aveau afecțiuni cardiovasculare, s-au aflat lângă o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar care nu avea simptome. Cu toții au fost supravegheați și monitorizați timp de 5 zile, după care cele 455 de persoane au fost izolate. Monitorizarea acestora a continuat și doar 8 dintre ele au prezentat semne ale unei infecții respiratorii. Nici unul dintre cei 455 de oameni nu a luat însă noul coronavirus de la pacientul asimptomatic, după cum au arătat testele PCR și tomografiile pulmonare.

“În momentul în care există un contact prelungit, așa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populație, atunci când mergem la terase sau la supermarket sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea ce schimbă mult datele problemei pentru ca asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică și ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit față de ceea ce știam până acum“, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu, citat de ziare.com.

Specialistul român spune că noile cercetări pot face ca revenirea la viața anterioară izbucnirii pandemiei să aibă loc mai repede.

“Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieșim din casă și venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot sa transmită, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbește de un procent de 2%, ceea ce înseamnă ca 360.000 de romani au trecut prin boală.
Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticați, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulți au avut forme asimptomatice. Studiul de față cumva ne liniștește și ne putem gândi că persoana asimptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”
, a mai spus dr. Marinescu.

Categorii: Alertă: coronavirus, Eveniment, Sănătatea în România, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea