Se spune despre ochi că sunt oglinda sufletului. Oamenii de știință îi consideră și o poartă către creier, prin intermediul căreia pot afla numeroase informații despre bolile care atacă sistemul nervos.
Noi studii arată faptul că o serie de modificări ale retinei pot anunța instalarea bolii Alzheimer. Aceasta descoperire îi va ajuta pe medici sa diagnosticheze boala mai repede și să-i încetinească progresia.
Potrivit Asociației Pacienților Bolnavi de Alzheimer din SUA, peste 5 milioane de americani cu vârste de 65 de ani trăiesc cu această boală, iar până în 2050 de așteaptă ca numărul acestora să ajungă la 13,8 milioane.
Diagnosticată în primele stadii și tratată la timp, boala poate fi încetinită. Totuși medicilor le este greu să pună un diagnostic în stadiile incipiente ale bolii, deoarece Alzheimer nu are markeri biologici specifici așa cum se întâmplă în cazul altor afecțiuni, potrivit medicalnewstoday.com.
Recent, inginerii în medicină moleculară ai Universității Duke, din Statele Unite ale Americii, au dezvoltat o tehnică prin care pot diagnostica afecțiunea mult mai repede, analizând retina. Deocamdată testele au fost făcute pe șoarecii din laborator, dar dacă vor fi concludente și pe oameni, ar putea fi dezvoltat un mecanism de screening ieftin și eficient.
Fereastra prin care medicii pot ”citi” creierul
Retina este o extensie a sistemului nervos central și este considerată „fereastra către creier”.
Noua tehnologie analizează o serie de modificări în structura retinei, care pot fi generate de Alzheimer. În timpul testelor pe șoareci s-a demonstrat faptul că retina animalelor bolnave prezenta unele modificări, care în cazul celor sănătoși nu existau.