Medicul nutriționist Laura Ene, specialistul Medika TV, a inaugurat la sfârșitul lunii aprilie o nouă rubrică în cadrul emisiunii “Secretele nutriției”, pe care o realizează în fiecare miercuri, începând cu ora 18.00.
“Pastila de slăbit”, o formulă de alimentație care înlocuiește dietele restrictive și care, aplicată zilnic, pe termen lung, poate avea rezultate uimitoare, a ajuns la ultimul pas.
Cea de-a cincea “pastilă de slăbit” prezentată de dr. Laura Ene răspunde multor întrebări pe care oamenii și le pun mereu: cum să mănânci sănătos, dar în același timp ceea ce gătești să fie și gustos?
Medicul nutriționist prezintă principiile generale de gastrotehnie:
- Alege alimente proaspete și naturale!
Este întotdeauna mai bine decât procesate și ambalate. Adevărata schimbare începe pe lista de cumpărături. Cumpără fructe şi legume proaspete sau congelate (în sezonul rece), carne proaspătă şi slabă în loc de mezeluri, fast-food, gemuri şi marmelade. Acesta este cel mai rapid și mai sănătos mod de a elimina aditivi alimentari, coloranți, conservanți și alte substanțe chimice care îţi aduc kilograme în plus, dependenţe și boli.
- Găteşte sănătos.
Pentru sănătate şi greutate normală, reconsideră modul în care îţi prepari alimentele pentru consum. De fapt, există o ramură științifică a nutriţiei, denumită „gastrotehnie”, dedicată descoperirii celor mai bune metode de a găti alimentele, în scopul de a le păstra nutrienții și activitatea lor antioxidantă.
În acest sens, s-a stabilit deja că prăjirea îngraşă și crește riscul de cancer şi că cea mai sigură metodă de preparare a legumelor, care păstrează 97,3% dintre antioxidanții din legume, este prepararea în cuptorul cu microunde. În cazul cărnii, fierberea este cea mai sănătoasă, iar friptura bine făcută pe grătar creşte riscul de cancer.
- Consumă fructele, nucile (fructele în coajă tare) şi seminţele de preferat crude
Sunt alimente bogate în nutrienţi, atâta vreme cât nu le prepari termic, ci le mănânci crude.
- Foloseşte vase și ustensile pentru gătit nepericuloase.
Folia și vesela de aluminiu pot elibera aluminiu, cu efect neurotoxic, aşadar sunt extrem de periculoase. Foloseşte vase din teflon sau fontă doar dacă se cumperi de la producători consacrați. Cele mai sigure vase şi ustensile sunt din oțel inoxidabil, ceramică, sticlă termorezistentă, iar pentru cuptor sunt indicate foliile antiadezive din hârtie sau pergament.
Medicul Laura Ene dezvăluie și o serie de trucuri pe care oricine ar trebui să le folosească în bucătărie pentru un rezultat optim. Specialistul Medika TV are o serie de recomandări speciale care vizează carnea, peștele și ouăle.
“Îndepărtează toată grăsimea vizibilă de pe carne înainte de a o găti. Scurge toată grăsimea care apare în timpul gătirii. După gătit, se recomandă degresarea oricărui tip de mâncare – adună crusta de grăsime care se solidifică la suprafaţă când se răceşte mâncarea (eventual după ce a fost pusă în prealabil, înainte de servire, câteva ore, în frigider). Nu adăuga ulei peste carne, nici chiar peste cea albă – chiar şi pieptul de pui are suficientă grăsime pentru a nu se arde. Puiul/curcanul se pot introduce cu tot cu piele la cuptor, deoarece aceasta nu intră în fibra cărnii, dar îndepărtaţi pieliţa când o serviţi. Nu prăji carnea! Înăbuşă, fierbe, opăreşte sau rumeneşte moderat pe grătar carnea şi peştele în locul prăjirii în ulei. Gătitul umed – la abur, prin fierbere sau cu sos creşte digerabilitatea proteinelor, faţă de căldura uscată (grătarul) care le face mai greu de digerat. Foloseşte la gătit apă, vin, bere, sos de roşii, condimente şi ierburi aromate. Nu cumpăra carne gata tocată, alegeţi carne macră slabă şi toac-o acasă (alege pulpă slabă, eventual în amestec cu pui/curcan). Semipreparatele din carne (mezelurile, pateurile, carnaţii) sunt adevărate bombe calorice datorită adaosului de amidon (injectare pentru ameliorarea gustului), amestecului cu slănină sau alte ingrediente calorice, obţinându-se astfel produse cu 250 până la 450 calorii / 100 g! Alege carnea slabă de curcan, friptura rece de vită, şunca sau carnea slabă presată în locul sortimentelor de salam cu mai multă grăsime. Servieşte friptura cu salate sau garnitură de legume din abundenţă. Consumă ouă neprăjite în ulei. Consumă-le fierte, în omletă fără ulei, ochiuri româneşti (în apă fiartă). Preferă mai degrabă albuşul decât gălbenuşul – proteinele din albuş sunt de cea mai bună calitate, pe când gălbenuşul conţine mult colesterol!”, spune dr. Laura Ene.
Sfatul specialistului Medika TV este să optați întotdeauna pentru sortimentele de carne slabă: cotlet, mușchi și pulpă pentru carnea de vită, mușchi file sau pulpă slabă atunci când cumpărați carne de porc, iar în ceea ce privește puiul, opțiunea potrivită e pieptul dezosat și curățat de pieliță.
Lista de recomandări a medicului Laura Ene este lungă și vizează mai multe categorii de produse, printre care lactate și brânzeturi, legume și fructe. Foarte important e însă ca oamenii să respecte recomandările speciale pentru pâine, cereale, făinoase, amidon și leguminoase.
“Se consumă la mesele principale, de preferat până la ora 18.00. Consumate la masa de seară, cresc glicemia şi îngraşă. Pâinea graham, de secară sau cea integrală îngraşă la fel de mult ca pâinea albă, dar este mai sănătoasă şi ţine mai bine de foame deoarece conţine mai multe fibre, vitamine şi minerale. Pâinea prăjită îngraşă mai mult decât cea proaspătă la aceeaşi cantitate: prin prăjire se pierde apa, iar caloriile se concentrează. Aşadar, cântăriţi pâinea înainte de a o prăji! Focaccia şi Ciabatta sunt sortimente de pâine cu conţinut crescut de calorii datorită adaosului de grăsimi (ulei de măsline) – 280 – 300 cal/100g. Mămăliga îngraşă la fel de mult ca pâinea. O lingură de mămăligă este acelaşi lucru ca o felie de pâine din punct de vedere caloric. În majoritatea produselor de panificaţie: cornuri, japoneze, batoane, covrigi etc. se adaugă lapte praf, grăsimi trans şi zahăr, deci valoarea calorică este mai mare decât a pâinii simple. Fereşte-te de biscuiţii dietetici – poate că nu au zahăr sau sare, dar au grăsimi şi făină care îngraşă! Verifică cu atenţie etichetele alimentelor aşa-zis dietetice. Alege cerealele integrale simple pentru micul-dejun. Musli şi cerealele de pe rafturile hipermarketuri sunt de obicei bogate în zahăr, miere sau adaos de ciocolată. Alege cereale integrale simple de pe rafturile bio. Cerealele expandatepot fi o alegere bună dacă nu au adaos de ciocolatăs au zahăr. Sunt sărace în grăsimi şi calmează rapid foamea. Pastele făinoase şi orezul se aleg integrale şi sunt de preferat a fi gătite „ al dente” pentru a fi digerate mai uşor şi pentru a păstra un indice glicemic cât mai mic. Fierbe orezul şi pastele separat, la fel ca lintea, năutul, fasolea boabe, mazărea şi asociază-le cu legume proaspete – ca salată sau gătite separat pentru a putea controla mai uşor porţia. Atenţie la adaosul de orez, paste sau tăiţei, cartofi sau găluşti din supe sau ciorbe! Va trebui să scazi din porţia de la felul doi cantitatea de glucide, dacă le-ai consumat deja în supă. Nu face pilaf de orez, nu căli orezul in ulei, nu face sosuri grase pentru paste. Serveşte-le de preferat cu sos de roşii preparat în casă, pentru a fi mai dietetice. Nu prăji cartofii, prepară-i la cuptor, în folie de aluminiu cu amestec de condimente aromate! Nu adăuga peste cartofi sau paste brânzeturi grase sau smântână decât în cantitate limitată şi asigură-te ca ai legume crude ca garnitură pentru a absorbi excesul de grăsime”, mai spune dr. Ene.
O importanță deosebită trebuie acordată și fructelor. Acestea conțin, fără excepție, zahăr sub formă de fructoză. Tocmai de aceea, consumate la masa de seară nu te ajută să slăbești! Fructele intră în categoria desert şi trebuie consumate cu măsură. 2-3 porţiide fructe/zi fiind suficiente. Este adevărat că fructele au un conţinut bogat de vitamine hidrosolubile şi minerale, fitonutrienţi, antioxidanţi şi fibre, însă toate acestea, atât de necesare organismului, pot fi obţinute și din legume, care au mai puţine calorii.