Izolarea la domiciliu a fost cea mai dificilă măsură pe care autoritățile au luat-o cu scopul de a preveni răspândirea coronavirusului. În România, prin starea de urgență, această măsură a fost impusă vreme de două luni.
În timpul izolării, dispusă în momentul în care țara noastră a intrat în stare de urgență, oamenii au avut voie să iasă din casă doar pentru urgențe, completând în acest sens o declarație pe proprie răspundere. Cei care au refuzat să respecte măsura și nu au putut să-și motiveze deplasările în afara locuinței au fost sancționați.
Impusă cu scopul de a preveni răspândirea noului cornavirus (SARS-Cov-2), izolarea la domiciliu a creat unora dintre noi obiceiuri pe care specialiștii le consideră toxice.
Alimentele în exces, inamicul siluetei. Hiperalimentația se manifestă prin consumul ridicat de alimente și poate genera boli precum obezitatea sau diabetul.
Mulți oameni și-au înecat amarul în alcool. În cele 2 luni de izolare la domiciliu, s-a observat o creștere a consumului de alcool, din cauza faptului că oamenii nu au mai putut socializa unii cu alții, așa cum o făceau înaintea pandemiei.
Sedentarismul predispune la obezitate. Pentru că nu au mai putut să iasă din case, oamenii au renunțat la mișcare și au devenit sedentari. Iar din această cauză au acumulat kilograme în exces, aflându-se în risc de obezitate.
„Pandemia a adus si lucruri nocive. Oamenii s-au trezit sechestrați în casa și atunci au fost nevoiți să găsească de făcut ceva. De plictiseală, mulți oameni s-au alimentat în exces. Dacă multora li s-a interzis să mai meargă în parcuri, nu au mai făcut mișcare. De asemenea, a crescut consumul de alcool, pentru că oamenii, în lipsa socializării,au găsit o posibilitate de a se bucura singuri în casă” a explicat dr. Radu Țincu, medic primar ATI, invitat în cadrul emisiunii „Medika Special”.
Neliniști tratate cu medicamente psihotrope
În aceeași perioadă au fost raportate probleme și în ceea ce privește consumul de medicamente, eliberate fără prescripție medicală. „Au apărut acele medicamente-minune din cauza fake-news-urilor. S-au epuizat stocurile de vitamina C sau cele de vitamina D din farmacii, s-a retras acel medicament, hidroxiclorochina, pentru că toată lumea cumpăra crezând că este salvator în cazul acestei boli. Paracetamolul s-a raționalizat la 2 cutii ca-n vremea războiului” a mai spus dr. Radu Țincu.
Iar pe aceeași listă sunt trecute și medicamentele cu efecte psihotrope. „Starea determinată de coronavirus pentru pacienții care aveau o tulburare psihică preexistentă, și nu vorbim de tulburări grave, a fost de presiune și oamenii aveau nevoie să se liniștească. Este evident că nu trebui să derapăm și să nu facem excese. Oamenii trebuie să înțeleagă că un consult medical nu trebuie înlocuit cu nimic” a mai precizat medicul Radu Țincu, în direct la „Medika Special”.
Problematică este și administrarea fără prescripție medicală a pastilelor pentru slăbit, la care multe persoane au apelat în această perioadă în încercarea de a da jos kilogramele care s-au acumulat în timpul izolării. Medicii recomandă ca astfel de pastile să fie luate doar sub observație medicală.
„Ele au efecte farmacologice diferite, unele au efecte la nivelul creierului ca să inhibe senzația de foame, altele acționează la nivelul tubului digestiv ca să îți dea o senzație de falsă sațietate ca și cum ești sătul și nu ai nevoie de alimente. Altele accelerează tranzitul și oarecum blochează absorbția elementelor nutritive. Însă, ce este important este faptul că și aceste medicamente și suplimente pe care le putem lua ar trebui supravegheate de un medic, pentru că luate în exces pot să determine efecte cognitive, cerebrale, adverse, dacă discutăm de cele care inhibă senzația de foame. La fel dacă luăm pastile care inhibă senzația de foame o să ne subnutrim, o să ne privăm de elemente nutriționale importante. Trebuie să fim foarte prudenți la cumpărarea acelor suplimente de pe internet, care provin din țări extracomunitare, care nu sunt însoțite de prospect, care nu dețin informații despre conținutul lor” a mai adăugat medicul Radu Țincu.