Nu de puține ori auzim că unii oameni renunță să mănânce ouă, pentru că au un conținut ridicat de colesterol, care implicit ar duce și la creșterea nivelului colesterolului din sânge.
Acesta nu e altceva decât un mit, spune reputatul prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, care adaugă că, de fapt, colesterolul este esențial pentru organismul uman, iar fără el omul ar muri.
Un ou are circa 200 de mg de colesterol, concentrat în gălbenuș. Este însă colesterol bun, spune dr. Menci, care ne sfătuiește să nu renunțăm la ouă, pentru că e un aliment complet, bogat în vitamine și alte elemente esențiale pentru buna funcționare a organismului.
„E dovedit științific: cantitatea de colesterol din alimente nu e în directă legătură cu cantitatea de lipoproteine din sângele nostru. Oul are colesterol în gălbenuș, într-adevăr, dar nu renunțați la el! E o comoară de nutrienți esențiali, printre care si fosfatidicolina, care are efectul de a scădea grăsimile din ficatul gras și a-l aduce la starea de ficat sănătos. Iar un ficat sănătos e premiza unui sistem cardiovascular sănătos și previne apariția diabetului. Oul nu e deloc periculos, din contră, e necesar organismului. 3 ore dacă nu am avea colesterol în corp am muri. Ouăle, mai ales cele de țară, sunt benefice. Au un conținut bogat de vitamine din complexul celor hidrosolubile, cum sunt vitaminele A, D, E, K, iar ouăle chiar normalizează profilul lipidic seric al sângelui. E un aliment complet și putem consuma fără probleme cel puțin un ou pe zi”, a spus la Medika TV prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Dr. Menci ne recomandă să consumăm oul integral, cu albuș și gălbenuș. Singura remarcă e că albușul nu trebuie consumat crud, ci numai după ce s-a coagulat, indiferent de modul în care este preparat.