Iasomia este considerată o adevărată regină a florilor de grădină, datorită parfumului său îmbătător. Este perioada în care mirosul iasomiei ne amintește că primăvara e pe sfârșite.
Dincolo de terapia aromată de care avem parte în preajma unui arbust înflorit de iasomie, această plantă are și o serie de efecte terapeutice mai puțin cunoscute.
Ceaiul din flori de iasomie, pe care îl găsim în magazine cel mai adesea în combinație cu ceai negru sau ceai verde, este un puternic antioxidant. Ceaiul de iasomie nu trebuie băut niciodată pe stomacul gol, pentru că mărește nivelul de aciditate din stomac. Asociată cu ceaiul negru sau verde, iasomia reduce nivelșul colesterolului.
Mai mult, datorită efectului calmant și antiinflamator, ceaiul de iasomie se dovedește util și în cazul oboselii, reumatismului, durerilor de cap sau musculare.
Poate fi folosit și ca tonifiant pentru piele, mai ales în cazul persoanelor cu un ten gras, iasomia având un rol antiseptic.
Cele mai evidente efecte vin însă din uleiurile volatile care dau parfumul aparte al iasomiei, foarte bune pentru calmare, în stări de agitație și nervozitate. Esența de iasomie este folosită cu succes în aromoterapie.
Cea mai bună aromoterapie este însă, de departe, în grădină, chiar lângă iasomia înflorită.