Comportamentul persoanelor care mănâncă în exces sau refuză alimentația trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru anturajul acestora. De cele mai multe ori, tulburările de alimentație ascund probleme de ordin psihic pe care, din fericire, experții în sănătate mintală le pot trata. Cele mai cunoscute tulburări de alimentație sunt anorexia, bulimia și mâncatul în exces.
Anorexia se caracterizează prin refuzul repetat al unei persoane de a mânca, în timp ce alimentația în exces este întâlnită în rândul celor care ar consuma mâncare în orice moment al zilei, fără a putea fi opriți. Experții atrag atenția că aceste comportamente sunt declanșate de boli psihice precum anxietatea, depresia sau tulburările de personalitate. Totodată, ele produc efecte și în plan fizic. Astfel, persoanele care se alimentează în exces și chiar cele care suferă de bulimie dezvolta afecțiuni precum diabetul sau hipertensiunea arterială, potrivit publicației news-medical.net.
Tulburările de alimentație pot afecta atât femeile, cât și bărbații, încă de la vârste fragede. Ele pot fi tratate eficient, mai ales dacă sunt descoperite la timp, spun oamenii de știință. Tratamentul este în primul rând comportamental și include ședințe de psihoterapie sau terapie ocupațională. De asemenea, sunt recomandate dietele, iar medicamentele sunt prescrise doar în cazul în care sunt asociate cu boli psihice, precum depresia.
Manifestările tulburărilor alimentare
Potrivit specialiștilor, anorexia se manifestă prin refuzul de a mânca deși există senzația de foame. Acest refuz este generat de faptul că persoanele anorexice se simt prea grase și consideră că renunțarea la alimentație le-ar putea ajuta să aibă greutatea dorită.
Cei care suferă de bulimie mănâncă exagerat de mult, iar apoi vomită hrana cu care s-au alimentat. Studiile arată că bulimicii recurg la acest gest din cauza faptului că se simt dezgustați de ei înșiși și nu se pot acomoda cu propria personalitate.
În ceea ce privește alimentația în exces, persoanele care suferă de acestă tulburare au episoade în care mănâncă prea mult, fără să se stăpânească, fiindu-le foame în permanență. Această tulburare poate provoca afecțiuni grave precum diabetul sau obezitatea.