După ce a creat îngrijorare cu prognozele privind al doilea val de infectări cu coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății revine și spune că e din ce în ce mai puțin probabil ca din toamnă omenirea să se confrunte cu o revenire a pandemiei.
Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus, relatează EFE.
Chiar și așa, specialistul cere ”multă prudență” și ”bun simț” în această perioadă când majoritatea țărilor încep să ridice restricțiile impuse de noul coronavirus, iar riscul infectărilor crește. Nu e cazul de o ”excesivă relaxare”, atrage atenția specialistul din cadrul OMS.
„Există multe modele care avansează numeroase probabilităţi: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiţi în toate domeniile”, a spus directoarea pentru sănătate publică a OMS. Potrivit lui Neira, „a fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”, spune Neira.
Declarațiile recente ale specialiștilor de la OMS au atras o serie de reacții, având în vedere că actuala poziție a oficialilor acestei situații este total diferită față de cea de până acum, când era anunțat un val puternic de infectări cu coronavirus începând din toamnă.
Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat într-un interviu recent pentru Financial Times, că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, care a ameninţat să pună capăt definitiv finanţării OMS dacă această organizaţie nu face schimbări majore, „are dreptate”. Oficialul german este de părere însă că aceste discuții vor trebui să aibă loc după ce pandemia va fi trecut: „În mijlocul unei crize, când stingi incendii, nu poţi vorbi de reformarea brigăzii de pompieri”, a opinat el.
Recent, preşedintele Donald Trump a anunțat că ia în calcul încetarea finanțării OMS, despre care a afirmat că se ridică la 400 – 500 de milioane de dolari pe an, dacă organizaţia nu face îmbunătăţiri rapide, înaintând și un termen de 30 de zile.
În replică, țările europene și-au manifestat susținerea OMS, fiind de părere că organizația trebuie sprijinită cu atât mai mult în această perioadă, a pandemiei de coronavirus.