PANDEMIA, CA PIESĂ DE MUZEU. Ce caută muzeele din Germania în această perioadă

Pandemia este departe de a se termina, dar muzeele din Germania colectează deja artefacte moderne legate de viața în izolare pentru expozițiile viitoare.

Măști de față realizate manual, rafturi goale pentru supermarketuri, oameni aplaudând pe balcoane: „Istoria se scrie chiar acum”, spun curatorii de la Muzeul Orașului Wolfsburg, unul dintre multele muzee din Germania care caută obiecte de zi cu zi legate de pandemie și dovezile unor momente speciale care ar putea fi în curând uitate.

„Muzeele au o resursă foarte importantă: aceasta este colecția lor”, spune Thomas Schwark, directorul Muzeelor de istorie culturală din Hanovra, afirmând că la aceasta se vor referi oamenii atunci când vom încerca să înțelegem ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei.

De asemenea, Muzeul „Internetches“ din Frankfurt solicită oamenilor să trimită orice, de la înregistrări audio și video la fotografii, obiecte și povești la muzeu.

Muzeele din Berlin și Köln, de asemenea, caută fotografii, obiecte și povești legate de viața urbană pentru a păstra amintirile. „Vrem să surprindem viața cu coronavirus pentru generațiile viitoare”, spune pe Twitter un alt muzeu, potrivit agenției DPA.  

Stadtmuseum Wolfsburg solicită obiecte cu care sunt conectate amintirile – un pachet de cărți pentru a trece timpul, o carte de bucate folosită pentru a încerca rețete noi, măști făcute manual, indicatoare cu reguli de igienă sau videoclipuri ale oamenilor care cântă sau aplaudă pe balcoane.

Între timp, Muzeul de Stat al Frizonei de Nord din Germania încearcă să organizeze o expoziție despre pandemie chiar înainte ca aceasta să se termine. Muzeul regional vrea să colecteze obiecte care simbolizează viața de zi cu zi sub restricții sociale. “Acestea ar putea fi, de exemplu, măști fashion sau originale ori afișe care îndeamnă oamenii să stea acasă”, a spus directorul muzeului, Wolfgang Jahn. „Se poate presupune că și creativitatea este cel puțin la fel de infecțioasă ca Covid-19”, a adăugat el. Fotografiile cu măști de față făcute manual sau pungi de cumpărături pe care cineva le-a cumpărat pentru vecini pot ajunge, de asemenea, piese de muzeu.

Muzeul vrea să răspundă și la întrebări: cum arată viața de zi cu zi a școlii de acasă? Copiii au foarte mult timp de joacă?Sunt jocuri care să redea în mod creativ situația actuală?

Un accent important este pus pe zona digitală. „Muzicienii înregistrează concerte în camera de zi și le postează pe internet, dansatorii fac spectacole în fața camerei de telefonie mobilă”, au transmis reprezentanți muzeului.

Imaginile și rapoartele care descriu viața de zi cu zi în carantină pot fi transmise prin e-mail cu o poveste aferentă.

Categorii: Externe, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea