Premieră în prelevarea de organe pentru transplant

O prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă (categoria IV Maastricht) a avut loc la Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea în noaptea de 15 spre 16 aprilie, informează printr-un comunicat de presă Agenţia Naţională de Transplant.

Este primul donator de acest tip din România de la care se recoltează mai multe organe (ficat, rinichi) şi mai multe ţesuturi (cornee, piele), acesta fiind în moarte cerebrală iniţial, dar ulterior încetându-i şi inima să bată, a declarat pentru AGERPRES dr. Victor Zota, coordonator naţional de transplant.

‘Procedeul în acest caz este unul foarte complex, dar el este folosit în 30% din cazuri în Belgia, Anglia. Noi l-am utilizat în premieră. Sunt două categorii de donatori de organe, cei aflaţi în moarte cerebrală, adică cei cărora le-a murit creierul, dar le bate inima şi donatori cărora nu le mai bate inima, aflându-se în stop cardiorespirator iresuscitabil’, a explicat dr. Zota.

Ficatul a fost transplantat cu succes, la Institutul Clinic Fundeni, de prof. dr. Irinel Popescu, rinichii au fost transplantaţi de asemenea cu succes la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca de prof. dr. Mihai Lucan, pielea a fost dusă în Banca de la Spitalul de Copii ‘Grigore Alexandrescu’ iar corneea la Spitalul Militar, la secţia de oftalmologie, la dr. Mihai Zemba, a precizat medicul.

Această premieră medicală a fost posibilă datorită unor programe de instruire pe linie de transplant precum Proiectul SPER (Specializare pentru Performanţă, Eficacitate şi Răspuns în domeniul transplantului de organe). Extinderea acestui program la nivelul întregii ţări va duce la o creştere a numărului de transplanturi de organe şi ţesuturi cu aproximativ 30%, a mai spus coordonatorul naţional de transplant.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea