Locotenent colonel dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase din Spitalul Militar Central atrage atenția asupra importanței purtării măștii, mai ales în locurile închise cu o aglomerație mare de oameni, care pot transmite coronavirusul ori se pot infecta de la ceilalți. Specialistul neagă varianta conform căreia respirația ar fi îngreunată de portul unei măști chirurgicale, atrăgând atenția că persoanele cu boli pulmonare cronice ori cu astm(mulți dintre cei care invocă o respirație deficitară prin măști provenind din rândul acestei categorii de bolnavi) trebuie să dea dovadă de maximă prudență și să se protejeze pentru că fac parte din categoria bolnavilor la risc care pot dezvolta complicații pe fondul infecției cu coronavirusul.
”Masca poate crea cel mult un disconfort, poate persoanelor claustrofobe care nu suportă să stea închise, dar la nivel psiho-emoțional.(..) Când e un număr mare de persoane într-un spațiu, mai ales dacă acel spațiu nu are o aerisire corespunzătoare, această mască te poate feri pe tine să te infectezi dar și pe alții să se infecteze de la tine, dacă tu ești asimptomatic.”, a declarat la Medika Tv. în emisiunea Medika Special, dr. Valeriu Gheorghiță.
Specialistul a adăugat că portul măștii în această perioadă, când nu dispunem de un ser antiCOVID, este un lucru esențial în limitarea răspândirii virusului, cu atât mai mult cu cât ”nimeni nu garantează în acest moment că vom avea, până la urmă, un vaccin”.
”Masca în sine nu reprezintă, dacă vreți, soluția miraculoasă pentru controlul pandemiei. Ea trebuie folosită însă la scară largă, dar cum trebuie, trebuie manipulată corect , altfel poate fi ușor contaminată și ne putem autocontamina, dacă o manipulăm greșit. A purta mască e la fel de important ca igiena mâinilor. E important să nu ducem mâna la nivelul feței, al ochilor, al gurii, al nasului. Distanța optimă față de ceilalți e la fel de important. E cât se poate de simplu să respectăm aceste lucruri. Dacă aceste reguli ar fi respectate într-un procent important, am reuși într-un interval rezonabil de timp să limităm foarte mult circulația acestui virus, sau chiar să-l scoatem din circulație. Dacă nu-i dăm voie să treacă de la o persoană la alta, el iese din circulație, e soluția pe care o avem acum la îndemână”, a mai spus la Medika Tv, locotenent colonel dr. Valeriu Gheorghiță.
Specialistul în boli infecțioase a adăugat că circa 25-30 la sută dintre persoanele contaminate cu noul coronavirus sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că e foarte greu ca acești oameni infectați să fie identificați și izolați, pentru a nu mai împrăștia virusul. De aceea, esențial este ca fiecare din noi să respecte regula de a purta mască în spații închise ori aglomerate, de a ne igieniza mâinile și de a păstra distanța față de persoanele din jur.