AVERTISMENTUL UNUI PROFESOR DE BIOLOGIE MOLECULARĂ: Este nevoie de testarea în masă a populației din România

Profesorul dr. în biologie moleculară Lorand Savu, care a deschis primul laborator privat de diagnostic genetic din țara noastră, trage un semnal de larmă cu privire la modul în care se fac testele pentru depistarea noului coronavirus în România. Într-un interviu publicat de România liberă, Lorand Savu a spus că numai în acest fel se poate ști cu exactitate care este cifra reală a cazurilor din țara noastră. O testare în masă ar putea produce surprize majore, spune prof.dr. Savu, putând scoate la iveală că, în realitate, noul coronavirus nu e de fapt la fel de letal în comparație cu alte virusuri. Deși nu sunt, deocamdată, suficiente studii și date despre SARS-CoV2, el e de părere că acesta e mai puțin agresiv față de virusul gripal AH1N1.

Marea problemă în ceea ce privește noul virus e că, în comparație cu alte virusuri, își schimbă mai repede structura genetică, iar asta va duce la întârzierea apariției unui vaccin eficient.

Dacă am testa în masă am descoperi că mortalitatea noului virus e sub 1%, mai mică decât a celorlalte virusuri gripale, pe care le cunoaștem şi coabităm cu ele. Nu putem ști dacă noi, ca țară, am trecut de platoul epidemiologic atât timp cât nu se fac suficiente teste. Nu avem o politică prea clară de testare a populației. Germania, SUA, Rusia, marile puteri ale lumii, fac testări masive, zilnice”, a spus prof. dr. Lorand Savu.

Acesta e de părere că problema cea mai mare pe care o reprezintă acest virus e că este extrem de contagios, iar în lipsa unei testări și, implicit, a izolării persoanelor pozitive, noul coronavirus va continua să se răspândească.

Interviul cu profesorul în biologice moleculară poate fi citit în România Liberă.

Categorii: Alertă: coronavirus, Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea