Parcurile au fost deschise, dar ducem copiii acolo? Pediatrul Mihai Craiu răspunde

Cunoscutul doctor pediatru, Mihai Craiu, atrage atenția părinților că data de 15 mai, când România schimbă starea de urgență cu starea de alertă, nu trebuie să le schimbe și comportamentul și vigilența de care au dat dovadă în ultimele două luni. Părinții trebuie să acorde o atenție deosebită, în continuare, spălatului pe mâini al copiilor, iar atunci când acest lucru nu este posibil să  apeleze la gelurile dezinfectante. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că noul virus poate fi adus în locuințe pe încălțăminte. Boala trebuie tratată cu seriozitate, mai ales că nu știm cât știm despre ea, a atras atenția cunoscutul pediatru, într-o intervenție la Medika Tv.   

” Nu s-a anulat niciuna dintre măsurile de precauţie generale de până acum, adică trebuie să avem grijă la igiena mâinilor, la distanţarea socială şi, în cazul în care stăm într-un spaţiu închis să purtăm mască. Deci, la copii, este exact ca la adulţi: este înţelept să luăm măsuri de precauţie (…)Să ne luăm în continuare toate precauțiile, să nu scădem partea ordonată de abordare a igienei și distanțării. Sigur ne vom relaxa 1-2 săptămâni până când apoi  vor apărea niște cazuri care să ne întărească ideea că boala există!”, a declarat. Dr.Mihai Craiu, în emisiunea Medika Special de la Medika Tv

Dr. Craiu s-a referit și la redeschiderea parcurilor, din 15 mai, îndemnându-i pe părinți să evite locurile aglomerate și, mai ales, să nu meargă cu copiii  în colectivitate atunci când prezintă semne, cât de mici, ale unei infecții respiratorii. COVID-19 trebuie privită și tratată ca  o boală serioasă, este semnalul specialistului:

” În acest moment, afecţiunea trebuie privită cu seriozitate şi nu trebuie să ne grăbim repede în parcuri sau, cel puţin, nu în locurile comune. Nu zic să nu meargă lumea la plimbare, în pădure, pe poteci..asta da, ar fi bine pentru copii în mod sigur(..) Tendinţa copiilor mici este, firesc, către socializare, către apropiere, mai ales când le-a lipsit atâta vreme. Simt, ca părinte şi ca medic, că domnul ministru Tătaru n-a făcut decât să se uite la ce se întâmplă în celelalte ţări şi să constate că, din păcate, copiii foarte mici nu pot fi struniţi aşa cum ne dorim noi. (..)În România există o proporţie destul de mare de persoane care, încă, nu cred că boala există sau că ea ar putea să facă ceva. Acestor persoane le-aş recomanda ca, înainte de a lua orice decizii (..) să meargă pentru o perioadă de voluntariat într-un spital COVID, să stea o săptămână de întors pe o parte şi pe alta pacienţi care abia respiră, pacienţi cu accidente vasculare. (..) La unele persoane poate să evolueze ca o simplă răceală (..), dar trebuie să ne uităm şi la ce lasă în urmă această răceală (..) Deci, vorbim despre o boală serioasă şi trebuie să o tratăm cu respect, pentru că nu ştim cu exactitate – şi ceea ce este mai frustrant este că nu ştim cât de mult nu ştim”.

Categorii: Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea