Vaccinul e una dintre cele mai eficiente intervenții pentru prevenirea răspândirii bolilor infecțioase. Vaccinurile declanșează sistemul imunitar pentru a produce anticorpi care protejează organismul împotriva infecțiilor. Deși cu ajutorul lor bolile sunt ținute sub control sau chiar au fost eradicate, încă lipsesc vaccinuri eficiente pentru mulți agenți patogeni importanți, cum ar fi gripa, febra dengue sau, mai nou, coronavirusul, pentru care în toate laboratoarele lumii se derulează cercetări pe repede înainte în vederea identificării unui vaccin eficient.
Vaccinurile ar putea trece însă la ul alt nivel, după cum reiese dintr-un studiu publicat recent în revista Science.
„Când un vaccin nu funcționează bine, avem tendința să credem că se datorează faptului că anticorpii produși nu sunt protectori”, spune Bruno Correia, profesor la Laboratorul de Proiectare și Imuno-Inginerie de Proteine (LPDI) din Școala de Inginerie a EPFL, citat de Medical Express. “De obicei, deoarece sistemul nostru imunitar produce pur și simplu un tip greșit de anticorpi.”
Oamenii de știință din laboratorul lui Correia au dezvoltat acum o strategie de proiectare a proteinelor artificiale care instruiesc foarte precis sistemul imunitar al organismului care trebuie să producă anticorpi.
Echipa EPFL a creat proteine artificiale concepute folosind metode de calcul. „Nu există în natură”, spune Che Yang, co-autor al studiului. “Am dezvoltat un algoritm de design de proteine numit TopoBuilder. Acesta vă permite să construiți proteine practic ca și cum ați pune cărămizile Lego împreună. Asamblarea proteinelor artificiale care au funcții inedite este absolut fascinantă.”
Echipa lui Correia s-a concentrat pe proiectarea proteinelor de novo care pot duce la un vaccin pentru virusul respirator sincitial (RSV). RSV provoacă infecții pulmonare grave și este o cauză principală a spitalizării la sugari și vârstnici. “În ciuda a zeci de ani de cercetare, până în ziua de azi, încă nu există un vaccin sau leac pentru virusul sincitial respirator“, spune Correia.
Proteinele artificiale au fost create în laborator și testate apoi pe animale. Acestea au determinat sistemul imunitar să producă anticorpi specifici împotriva punctelor slabe din RSV. Rezultatele sunt încurajatoare, deoarece acestea indică faptul că într-o zi vor putea fi create vaccinuri care vizează virusuri specifice mai eficient, prin solicitarea sistemului imunitar să genereze anticorpii respectivi, spune Correia. „Avem încă multe de făcut pentru ca vaccinul pe care l-am dezvoltat să fie mai eficient – acest studiu este un prim pas în această direcție.”