Poveste de viață emoționantă a primului donator de plasmă din județul Buzău, un tânăr care a fost diagnosticat de două ori cu COVID-19 și a fost nevoit să stea închis în spitale și la domiciliu zeci de zile. Faptul că a rămas orfan de mamă de când era copil i-a insuflat lui Adrian Ivan dorința de a-i ajuta pe cei din jur. Cu această dorință, după ce s-a vindecat de coronavirus, tânărul a mers la Centrul de Transfuzii din Buzău și a donat sânge din care să poată fi fabricată plasma hiperimună, produs care-i poate ajuta pe cei aflați în stare critică să se facă bine. El este primul donator de plasmă din județul Buzău.
Adrian Ivan are 29 de ani și înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus a lucrat în Italia, la Milano, alături de vărul său. Cei doi buzoieni au fost nevoiți să vină acasă, în România, iar pe 9 martie au intrat direct în carantină instituționalizată, la Arbănași, în județul Buzău. Primul test pentru coronavirus, recoltat în prima zi de carantină a ieșit negativ, însă cel de-al doilea, făcut în a -12-a zi, s-a pozitivat. Adrian, la fel ca și vărul său, suspicionează că a contractat virusul de la cineva din centrul de carantină.
”Nu știu sigur de unde am luat virusul. Dar când am fost în carantină la Arbănași, am stat cu toții în curte și ulterior am aflat că unul dintre cei de acolo a fost găsit pozitiv și așa cred că as fi putut și eu să mă îmbolnăvesc. În prima zi de carantină am fost testați, iar acel test care a venit după șase zile a fost negativ. Însă, testul luat în a 12-a zi a fost pozitiv,”a declarat Adrian în exclusivitate pentru șansanews.ro
Buzoienii au fost internați imediat în Institutul Matei Balș din Capitală, unde au primit tratament anti-COVID, pentru ca la un moment dat să fie declarați vindecați și externați, cu recomandarea de a merge în izolare la domiciliu. Totul decurgea bine, până când aproape de expirarea perioadei de izolare, un nou test a iezit pozitiv, deși nici unul dintre bărbați nu intrase în contact cu altcineva. Așa că, buzoienii și-au făcut, din nou, bagajele și au fost internați în spitalul din Râmnicu Sărat. Au fost, practic, 50 de zile în care cei doi au trecut prin două spitalizări și o perioadă grea de izolare, până când au fost declarați, din nou, vindecați de COVID-19. Au fost zile bune pentru că nu aveau simptome de boală, dar și zile mai grele.
”Starea mea de spirit a fost un pic jos, dar având în vedere că am lucrat, în străinătate, cu foarte multe persoane, am avut un psihic foarte bun și nu am cedat din niciun punct de vedere. Probabil și faptul că nu am avut simptome m-a ajutat să am o stare psihică bună”, povestește Adrian.
Declarat vindecat, tânărul de 29 de ani de ani a decis ca după ce a avut șansa să dezvolte o formă ușoară de boală și să se vindece rapid să–i ajute și pe alții să se facă bine. Adrian a mers la Centrul de Transfuzii din Buzău și a donat sânge din care să poată fi fabricată plasma necesară tratamentului bolnavilor cu Covid-19 în stare gravă: ”Decizia asta am luat-o prin faptul că, eu având o situație mai delicată..am rămas fără mamă la vârsta de șase ani și așa este firea mea . Când văd că pot să ajut , eu ajut, indiferent de situație. Și acum , mai ales că am avut posibilitatea să ajut persoane care sunt într-o situație foarte grea, la Terapie Intensivă, nici nu am stat pe gânduri. Din momentul în care am terminat izolarea la domiciliu, am anunțat la Direcția de Sănătate Publică Buzău că dacă va exista posibilitatea de a dona plasma eu o voi face cu cea mai mare plăcere. Nu am așteptat să fiu contactat, m-am dus eu, pentru că așa am simțit să fac. Și m-aș fi dus și a doua oară, dar plec din țară”.
Adrian are și un mesaj pentru români, mai ales că de vineri, 15 mai, autoritățile din România au relaxat măsurile impuse în lupta cu noul coronavirus: ” Părerea mea este că noi ar trebui să fim un pic mai înțelegători cu toată situația asta. Ar trebui să respectăm regulile impuse de autorități, chiar dacă este greu. Eu pot spune că am învățat să am mai multă grijă de mine. Acum, pe 18 o să plec la muncă în Ungaria. O să am în permanență la mine, fiind și o condiție impusă de angajator la locul de muncă, mască, mănuși și dezinfectant. Trebuie să profităm de libertatea pe care o avem acum, chiar dacă nu e completă, dar trebuie să ne păstrăm regulile. Totuși, virusul există și este contagios”.
Tânărul donator are și un mesaj pentru toți cei care s-au vindecat de COVID-19: ”Dacă vor, să doneze pentru că ajută și poate salvează o viață”.
Adrian Ivan este primul donator de plasmă din județu Buzău. Plasma a fost deja trimisă la București pentru validare, iar dacă totul va fi bine, atunci cantitatea ar putea fi suficientă pentru tratarea a trei pacienți aflați la Terapie Intensivă.
În prezent, în județul Buzău sunt 18 pacienți vindecați de SARS-COv-2 și 57 de bolnavi în spital.
Din fericire, niciunul nu este în stare critică, astfel că plasma ar putea fi distribuită altor pacienți din țară.